Do soutěže se zapojilo 362 škol z celé České republiky. Parta pěti žáčků nashromáždila neuvěřitelných devatenáct mobilních telefonů na každého a všechny ostatní školy tak v hodnocení nechala za sebou.

„Děti si vytvořily sběrný box jak do základní školy, tak i na obecní úřad. Pak přišly s návrhem, že by mohly oběhnout celou obec. Zvonily u každého domu, představovaly se jako žáci základní školy, vysvětlovaly, že se účastní soutěže Věnuj mobil a ptali se, jestli náhodou doma nemají starý telefon,“ prozradila ředitelka Základní školy a Mateřské školy Javorník Pavla Štěrbová. Zapojili se i rodiče, učitelé a všichni známí.

Obhájili prvenství

Soutěž žáci z Javornické základky vyhráli už i předloni, takže věděli, co je čeká, jaká je výhra a motivace nechyběla. O tom, kam na výlet za odměnu pojedou, budou také tentokrát sami hlasovat.

Žáci ve škole soutěžili i sami se sebou. Nejvíc starých telefonů se podařilo nashromáždit sourozencům Elišce a Filipovi Bryškovým, kteří jich přinesli víc jak padesát a vítězství tak hodně pomohli.

První místo získala ta škola, která v přepočtu na jednoho žáka nashromáždila nejvíce mobilů. „A proto je to naprosto perfektní soutěž pro nás. Tím, jak je nás málo, nemůžeme se mnohých soutěží vůbec účastnit. Pro děti je to možnost, jak uspět,“ prozradila ředitelka a dodala: „Jako škola se snažíme dbát na environmentální výchovu a tahle soutěž se hodí do naší výuky.“

Co se stane s telefony, které do soutěže nashromáždily, vědí děti výborně. „Budou je recyklovat a které půjdou opravit, tak je dají do dětských domovů a podobně,“ znala odpověď osmiletá Eliška.

Recyklování frčí

Škola poctivě recykluje už několik let. Hned za vstupními dveřmi proto nepřekvapí sběrné boxy například na prázdné tonery a cartridge. Sbírají tu také elektrozařízení. Vše pod záštitou programu Recyklohraní a společnosti Asekol. „Jednou za čas si vše odvezou a my za mě dostaneme body. Když jich máme víc, proměníme body za odměny. Tak jsem pořídili třeba fotoaparát, žíněnky, míče či výtvarné potřeby,“ popsala Pavla Štěrbová.