Před dvěma lety začala litomyšlská charita realizovat dobrovolnické programy na pomoc dětem a zdravotně postiženým seniorům. „Zkoušeli jsme dobrovolnické programy, abychom zjistili, jestli o ně bude zájem," vzpomínala koordinátorka centra Lucie Šteflová. Když jej rozjížděli, nevěděli do čeho jdou. Hlásili se jim ale studenti i mladší senioři. „Ze začátku jsme pro všechny dobrovolníky ani neměli využití, proto jsme programy rozšířili," uvedla koordinátorka.

Pomoc pro děti 
i pro seniory

Dobrovolnické centrum funguje od září loňského roku. Programy jsou nejvíce zaměřené na seniory, ale věnují se také dětem. „V programu Gabriel se věnujeme seniorům a zdravotně postiženým lidem. Dobrovolníci za nimi docházejí, zpříjemňují jejich volný čas, povídají si s nimi a chodí na procházky," popisoval činnost Jakub Mašek, koordinátor dobrovolnického centra. Dobrovolníci navštěvují i léčebnu dlouhodobě nemocných a respitní péči. Zpětná vazba je podle Jakuba Maška okamžitá. „Senioři jsou nadšení. Zájem o dobrovolníky je veliký," poznamenal koordinátor. Po návštěvě jsou spokojení a zklidnění.

Dobrovolníci se zaměřili i na děti. Věnují se jim buď v nízkoprahovém klubu Naděje, ale i v domě dětí a mládeže, kde je zaměstnají ve výtvarných, sportovních a dalších aktivitách. „Vytvořili jsme i doučovací programy pro školáky převážně z prvního stupně. Ty probíhají na druhé základní škole," upřesnila Lucie Šteflová.

Nejčastěji se o práci dobrovolníka hlásí studenti nebo čerství absolventi středních a vyšších odborných škol. Je to přátelská a veselá parta. S dobrovolnickým centrem v současné době spolupracuje dvacet tři stálých dobrovolníků. Uvítali by však i další. „Je to výborná zkušenost pro čerstvé absolventy, kteří nemohou sehnat práci ve svém oboru. Naučí se pracovat s dětmi, či s lidmi vůbec. Stává se, že spousta z nich u této práce zůstane," konstatoval Jakub Mašek. Každý po ukončení spolupráce získá certifikát, který je pro ně vstupenkou do další práce.