Tak vypadala minulá sobota ve Vendolí. Obyvatelé obce na 25. června připravili Setkání rodáků spojené s tradičním jarmarkem a oslavou 70 let existence místního hasičského sboru. Podívat se přišly stovky lidí. Akce se přitom původně letos neměla konat.

„Setkání rodáků chceme pořádat pravidelně každých pět let. Měli jsme to naplánované na rok 2015, ale vzhledem k tomu, že jsme měli rozkopanou obec montáží kanalizace, tak jsme to přeložili na letošek," prohlásil starosta Vladimír Buchta. Hlavní část oslav se uskutečnila na fotbalovém hřišti, kde prodejci postavili stánky a prodávali lidem své výrobky. Nedaleko nich se o hlavní dopolední zábavu starali hasiči s přehlídkou historické a moderní techniky.

Vrcholem této části byla ukázka vyproštění posádky z havarovaného auta, při které dvojice hasičů sehrála roli opilých figurantů jedoucích ze zábavy. „Pěkně se na to vrhli, moc z toho vraku po jejich zásahu nezbylo. Bylo vidět, že to není žádná sranda, z oken lítaly střepy," prohlásil jen 
z přihlížejících.

Odpoledne došlo na vystoupení dětí z mateřské 
a základní školy. Po nich se na pódiu představily hudební a taneční skupiny 
z obce i okolí. A to zdaleka nebylo vše. Lidé se mohli podívat na Vendolí z vrtulníku. Obecní instituce totiž připravily dny otevřených dveří.

Lidé tak mohli navštívit vendolskou základní a mateřskou školu, Bonanzu, muzeum venkovských řemesel, seznámit se s prací myslivců nebo se podívat na zvířata v záchranné stanici Zelené Vendolí. K vidění tam byli například čápi, orel nebo divoké prase.

Milovníci zvířat si však přišli na své i na fotbalovém hřišti. Pracovníci Bonanzy tam zájemce vozili na koních a po trávě se tam také proháněly dvě lamy, které se okamžitě staly centrem pozornosti. Z jejich příjezdu měly největší radost děti, které si je před připraveným vystoupením hladily a zaháněly tak trému.

TECHNICKÁ LÁKADLA

Starší návštěvníky zaujaly také historické automobily a motorky litomyšlského veterán klubu. Fanoušci historie si také mohli prohlédnout sbírku starých kol Miloslava Říhy. Ten na hřiště přivezl část své sbírky 
a lidé tak mohli obdivovat patnáct historických strojů, které za posledních pětadvacet let nashromáždil.

„Každý rok přidám jedno dvě kola. Zabývám se tím hlavně v zimě," uvedl sběratel. Kola shání, kde se dá. Oprava jednoho mu prý zabere zhruba jeden týden. „Nejstarší kolo je z roku 1932, zbytek tady je vyrobený do roku 1940," dodal.