Půjde o pompézní návrat. Pro některé je teď bůh, pro jiné skromným borcem, který se z maloměsta a provinčních klubů dostal až na Tour de France.

Na náměstí je přichystaná velkolepá show, která začne v šest hodin večer. V centru města vyroste pódium, na němž stane sedmý muž pořadí největší cyklistické akce světa. Místostarostové Pavel Brettschneider a Václav Mačát, známí svým vztahem k cyklistice, mu předají pamětní list, pro nejslavnějšího rodáka se chystá také velké překvapení. Na jevišti, na které je zvyklý za poslední týdny a měsíce vystupovat, se tentokrát potká se svými rodiči. Ti ho během závodu podporovali při etapách a také v pyrenejských kopcích. Představitelé města pozvali jako moderátora jednoho ze sportovních komentátorů z brněnské České televize.

Kromě toho, že právě moderátor bude klást otázky ohledně jeho vystoupení a dřině na Tour, možnost zeptat se lídra německého týmu NetApp na jeho životní zážitky dostanou i přítomní Königovi fanoušci. „Zatím plánujeme, že celý akt by se podle našeho harmonogramu mohl uskutečnit během půl hodiny. Potom bude následovat Leošova autogramiáda," říká místostarosta Pavel Brettschneider, který bude předávat pamětní list při nepřítomnosti nejvyššího představitele Moravské Třebové Miloše Izáka. Slavnostní návrat nové české hvězdy bude hodně sledovanou událostí. Do města na pomezí Čech a Moravy se sjedou i celebrity z cyklistické obce. Namířeno sem má trenér české reprezentace Tomáš Konečný. Gratulovat a přivítat mu možná přijedou i bývalí Königovi parťáci z hradeckého týmu Whirlpool-Author, několikanásobný mistr České republiky Petr Benčík, nebo také Stanislav Kozubek či lanškrounský Petr Bucháček. Na radnici mezitím vzniká i spontánní nápad stylově uvítat Leopolda Königa. „Uvažovali jsme o tom, že bychom na pódium přijeli na kole i s Leošem. Jsme pro každou legraci. A rádi bychom s ním odjeli kolem náměstí dvě až tři čestná kola," plánuje místostarosta Pavel Brettschneider. Každopádně půjde o největší slávu ve městě za poslední léta.