Ve Svojanově pátrali v historických pramenech a napočítali celkem devadesát osm obyvatel, kteří padli na frontách Velké války. Aby uctili jejich památku, rozhodli se, že vybudují památník. „Přestože téměř stovka našich rodáků padla v první světové válce, Svojanov doposud neměl žádný památník, který by jejich osud připomněl. Proto jsme se rozhodli, že jej k letošnímu výročí zhotovíme," informoval starosta Svojanova Josef Gracias.

Na pomníčku jsou uvedená jména všech osmadevadesáti padlých. Přes desku je symbolicky položená vojenská uniforma s čepicí. Slavnostní odhalení je podle Josefa Graciase naplánované na 28. října. Zahájí ho mší svatou za padlé v deset hodin v kostele sv. Petra a Pavla ve Svojanově. Památník padlým ve Velké válce najdou lidé na místním hřbitově.

Kromě památníku, který lidem bude připomínat události Velké války a hlavně ty, kteří v ní položili svůj život, mají na radnici ještě speciální pamětní mapu Evropy. Kromě jmen jsou na ní uvedená také místa, kde svojanovští rodáci padli.

Ve Svojanově uctí padlé ve Velké válce