Byla zakoupena žerď, vak na přepravu a rukavice za jedenáct a půl tisíce korun, výroba praporu byla zhruba za třináct tisíc korun. Na praporu je znak hasičů s datem založení a názvem sboru a svatý Florián s heslem Bohu a sobě ku cti, bližnímu a vlasti k ochraně.

Mši svatou, při níž byl prapor vysvěcen a starostou obce a matkou praporu byly připjaty stuhy 1. s datem posvěcení, 2. Dar občanům Strakova, 3. připjal starosta Krajského sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska Josef Bidmon k 150 výročí založení dobrovolného hasičstva, celebroval a světil dp. vikář František Beneš z Litomyšle. Hudební doprovod na varhany pan Jiříček, na pozoun pan Jiskra.

Přispělo pět sponzorů, obecní úřad a občané Strakova a ti, kteří se svěcení zúčastnili z okolních vesnic. Srdečné díky.

Prapor na místo svěcení přinesl starosta sboru a po vysvěcení předal jednateli sboru a praporečníkovi. Velitel čestné stráže pak prapor doprovodil špalírem přítomných hasičů ze Strakova a sousedních vesnic do kulturního domu k pokračování oslavy svěcení. Starosta sboru přivítal přítomné, poděkoval všem za přispění a vyzval hosty k podání zdravic. Starosta obce Jan Janypka krátce vysvětlil historii obce i začátky a práci hasičů a ocenil spolupráci. Starosta okrsku a zástupce Okresního sdružení hasičů ČMS ocenili dosavadní činnost všech hasičů od založení po současnost předáním medaile Za zásluhy dobrovolnému sboru. Starosta KSM ČMS rovněž ocenil dosavadní práci a předal starostovi sboru medaili k desátému výročí obnovení činnosti Krajského sdružení. Poté starosta sboru uvedl k historii a práci sboru výstavu dokumentů a dalších památek.

Součástí oslavy byla ochutnávka koláčů, které návštěvníci ohodnotili. Ženy, které tyto napekly, byly oceněny praktickými dárky.
Nakonec starosta sboru představil kapelu „Sousedi ze Svinné", která se postarala o dobrou náladu všech přítomných do pozdních večerních hodin.
Přejeme si, aby prapor jako symbol dál sloužil dalším generacím a předával naznačené poselství.

ANTONÍN TAUER, starosta SDH Strakov