Polička – O jménu příštího starosty bylo v Poličce jasno vlastně ještě před volbami. Pozice populárního a letitého starosty Jaroslava Martinů je tady neotřesitelná. Jeho ODS získala bezmála 40 procent hlasů a devět mandátů.

Roztržka s hnutím Pro Poličku, které bylo součástí dosavadní koalice, a také s KDU-ČSL a Piráty ale nastala v okamžiku, kdy jim Martinů vedle nabídky účasti v nové koalici představil uvažovaného místostarostu. Má jím být Pavel Štefka z hnutí ANO. Lidovcům a Pro Poličku nabídl jen po jednom křesle v radě.

ANO přitom v 21členném zastupitelstvu získalo, stejně jako Piráti, jen dva mandáty, zatímco KDU-ČSL a Pro Poličku po třech.

Blok lidovců a Pro Poličku, k nimž se přidali Piráti, nominoval na místostarostu Jana Matouše z hnutí Pro Poličku. Neúspěšně.

„Variantu s místostarostou z ANO neschvalujeme a odcházíme do opozice,“ uvedl lídr lidovců David Šafář. „V Poličce bude po letech opozice. Naše členství v radě stejně nebylo komfortní, bylo těžké cokoliv proti přesile prosazovat,“ přidal se Jan Matouš. Martinů se mezitím dohodl s ČSSD, její jediná zastupitelka Marie Kučerová bude opět radní. „Ani jeden z táborů nechce slevit,“ potvrdil Deníku starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Ilustrační fotografie.
Povolební vyjednávání v Moravské Třebové je u konce. Starostou bude Tomáš Kolkop