V první řadě vás oloupí loupežníci, kteří se s krvežíznivým řevem vyhrnou z houští. Vykoupit se bylo možné  jen malým  „pokladem – diamantem" (posloužily cingrlata z křišťálového lustru), který dětští účastníci  obdrželi od dvou klaunů na startu  dobrodružné cesty. Kdo se bez úhony vymanil ze spárů loupežníků, pokračoval lesní cestou dál a doufal  v setkání  s milou pohádkovou postavičkou.

Ale kdepak! Piráti byli na řadě  hned po loupežnících a také vyskakovali z houští a přepadávali kolemjdoucí.  Aby se mohlo pokračovat dál, muselo se pod jejich dohledem  splnit několik sportovních disciplín jako je ručkování po laně, nebo přejít po kládě potok. Zájemci si mohli nechat na památku zjizvit tvář – a že zájem měl každý, protože barvy na obličej  jdou dobře smýt?  Po trošku adrenalinových setkáních přišly na řadu tři Červené Karkulky, které děti vyzkoušely ze znalosti pohádky, kterou představují. Odměnou za správnou odpověď byla ochutnávka bábovky a propustka na další trasu.

U Zbořených mostů, pod starými kamennými oblouky,  čekaly na  procházející účastníky dva  zelení vodníci. Připravené hrnečky na duše vypadaly hrozivě, ale  pokud se zazpívala písnička, zůstaly hrníčky prázdné a dušičky mohly pokračovat na pohádkové cestě.   Cestou – necestou se došlo  k perníkové chaloupce, kterou obývala ježibaba a ježidědek. To už mnohé malé děti rezignovaly na hrdinství a z náruče rodičů se nenechaly odtrhnout. Ježibaba však byla z těch hodných bytostí a děti odměňovala perníkem z chaloupky.  Pak už si jen u indiánů zastřílet z luku  a u dalšího stanoviště  ze vzduchovky  a  všechny úkoly byly splněny.
Barevné fáborky, označující celou cestu,  plápolaly směrem do vsi  za Orlovnu  a tam se také všichni sešli. Nikdo se neztratil, vodníci nikoho neutopili a loupežníci také nenechali nikoho přivázaného v lese na pospas divé zvěři.  Na  hřišti  za Orlovnou bylo připraveno zasloužené občerstvení – třeba kotlíkový gulášek, klobáska a pro tatínky pivo.

Děti se s radostí pustily do výzdoby asfaltového hřiště  svými malbami a pod dohledem zkoušely novou sportovní zábavu Slackline   a   čekalo se na zlatý hřeb celého odpoledne.  A ten také nastal!  Zaznělo bubnování  a rázem se objevil  bubeník  s velkým bubnem a za ním na  koni přijížděl král a královna. Bubeník jejich jménem pozdravil přihlížející, poděkoval za účast na této akci  a král s královnou rozhodili dětem  čokoládové zlaťáky .

Volná zábava se protáhla do pozdního  odpoledne  a byla vyplněna hlavně projížďkami  na koních  a pobesedováním se sousedy.
Počasí bylo také pohádkové, jako celé odpoledne. Na dětech bylo vidět, jak jsou krásně unavené, za odpoledne opálené a plné dojmů. Nezbývá nic jiného než opět napsat, že u nás to žije !

ROMANA KOUTNÁ