Tři stovky vojáků z Ruska a Rakouska proti sobě bojovaly na poli u průmyslového muzea. Letos poprvé velel početné armádě z Ruska jejich krajan.

Výbuchy, plamenomety a desítky raněných. Tak to vypadalo na bitevním poli v Mladějově neboli Blosdorfu. Bitva z roku 1915 se ve vsi konala již podeváté. Letos ale jinak než v minulých letech. „Podařila se nám rarita, kterou ještě nikdo v republice nedokázal. Na bitvu přijelo šedesát Rusů přímo z Ruska. Tvořili většinu ruské strany a velení se ujal samotný Rus,“ přibližuje kuriozitu Dan Urbánek, vedoucí sekce vojenské historie společnosti Renata z Brna.

Bitvu si nenechali ujít příznivci vojenské historie z Ruska, Slovinska, Rumunska nebo Německa. Pořadatelům ale nevyšel zásah letadel. „Objednali jsme tři repliky letounů z první světové války, ovšem kvůli silnému větru nemohly přiletět,“ vysvětluje Urbánek. Po hlavní bitvě část vojáků nasedla do vlaku s parní lokomotivou a vyjeli na zastávku Veksl. Tady sehráli ještě jednu menší potyčku a přepadení vlaku.

Historické akce v Mladějově se zúčastnilo více než dva tisíce návštěvníků. Někteří z nich se v areálu zdrželi až do večera a vychutnali si noční jízdu vlakem. „Vozy jsou osvětlené petrolejovými lampami. Když je vyjasněná obloha, je vidět až podhůří Jeseníků. V momentě, kdy vlak sjíždí zpět do Mladějova, právě začíná ohňostroj, a to je zážitek na celý život,“ říká Miloš Kopřiva, předseda úzkorozchodné dráhy.

Proč se ale bitva z roku 1915 vlastně koná v Mladějově, když tady vojáci nikdy nebojovali? „Zdejší krajina mi velmi připomíná Karpaty. Z bitvy jsem vytvořil věrohodnou fikci a lidé mi volají, kde ten Blosdorf vlastně je,“ dodává Dan Urbánek. Blosdorf ale na mapě není. Je to původní název Mladějova.

Fotogalerii z bitvy připravujeme.