V následujících měsících si místní občané budou muset zvyknout na potíže spojené s opravami kanalizace. Nakonec by na tom však měli vydělat.

Radnice se totiž rozhodla, že opraví nevyhovující úseky, které jsou ve špatném technickém stavu. Jako první se zaměří na ulici Dukelská. „Dnes předáváme firmě staveniště, takže by práce měly začít na začátku příštího týdne," sdělil Karel Musil z odboru rozvoje města. Projekt za více než jeden a půl milionu korun má být podle plánu hotový na konci září.

Obtížný úsek

Dělníkům jejich práci zkomplikuje fakt, že v ulici teď jsou i jejich kolegové, kteří rekonstruují vodovod. „V místě bohužel není přesně zmapován stav kanalizačního řadu a práce je navíc nutné koordinovat. V Dukelské 
a Tovární ulici se totiž pracuje na rekonstrukci vodovodu v délce asi 700 metrů," uvedla Dagmar Zouharová, tisková mluvčí Moravské Třebové.

Trasa nové kanalizace do určité míry kopíruje vodovod. Od sebe je bude dělit více než metr, aby mohly práce probíhat na obou projektech současně a dělníci si navzájem nepřekáželi.

„Po přepojení všech přípojek na novou kanalizaci se původní stoka v ulici Dukelská nakonec zafouká," dodala Dagmar Zouharová. Pokud půjde vše podle plánu, tak se oprav dočkají i jinde.

V současné době radnice například hledá firmu, která by opravila kanalizaci v lokalitě Mlýnská – Josefská. „Zde nás také tlačí bota, protože je tady situace velice špatná. Kanalizace je místy až 
v dezolátním stavu," vysvětlil Karel Musil.

Stavět by se v ideálním případě mělo začít již v srpnu. Jako nejzazší termín zahájení prací je v materiálech uvedený 21. srpnen, je však také možné, že se radnice s firmou dohodne na jiném datu.

Oprava kanalizace by naopak bez diskuzí měla být hotová do 10. listopadu tohoto roku. Od vybraného dodavatele v této otázce požadují čestné prohlášení, že vše stihne 
v dané době. Hlavním hodnotícím kritériem bude celková cena za projekt bez DPH. „Doufám, že se přihlásí hodně firem, abychom nemuseli vybírat jen z mála. Obvykle nám na nabídku odpoví tři až čtyři," dodal Karel Musil.

I zde práce komplikuje další projekt. Kvůli plynovodu 
v ulici Josefská totiž není možné využít optimální trasu.