Pět tisíc lidí sledovalo v sobotu klání o prestižní titul mistra České republiky v soutěžní orbě. Akci slavnostně zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Když se podíváme, co vše umožní moderní technologie, GPS systémy. Je možné si klidně hodit i v kombajnu nohy na volant, zapnout autopilota a jedeme… U kypřící práce ale žádná GPS nepomůže. Je to na člověku, jak umí seřídit pluh a ovládat traktor s pluhem dohromady," uvedl ministr a krátce na to zahájil mistrovství vyoráním první brázdy s koňmi.

Celorepublikového mistrovství se zúčastnilo nejvíce účastníků ve více než padesátileté historii. „Na pole jich vyjelo na pět desítek. Práci s pluhem předvedli farmáři, zaměstnanci zemědělských podniků i studenti zemědělských škol. Přítomni byli již potřinácté také oráči s pluhy taženými koňmi, mezi nimi jedna žena. Jednadvacet oráčů se utkalo v hlavní kategorii klasických dvouradličných pluhů," sdělila tisková mluvčí mistrovství Iveta Nádvorníková.

Václav Milík opět mistrem

Titul v této disciplíně obhájil Václav Milík z týmu Agros Kojice. Ten soutěžím v orbě dominuje již od roku 2003. Nejlepší oráči si vybojovali účast na mistrovství světa v orbě, které se koná příští rok v Anglii, případně se zúčastní mistrovství Evropy ve Skotsku.

Úspěšní však byli i domácí závodníci z Dolního Újezdu. V soutěži čtyř a více radličných otočných pluhů slavil první místo Miroslav Pachl ze Zemědělského družstva Dolní Újezd. Kromě zlata místní slavili i stříbro. V kategorii juniorů do 21 let totiž na druhém místě skončil Jan Boštík, jenž soutěžil za litomyšlskou technickou školu.

Výhoda domácího prostředí podle něj neměla na jeho výkon velký vliv. „Podmínky jsme měli všichni stejné. Bylo to náročný. S umístěním jsem spokojený, nečekal jsem to," zhodnotil svůj výkon osmnáctiletý oráč, jenž v červnu vyhrál krajské mistrovství ve Vidlaté Seči.

Za školu navíc nezávodil sám. Účast deseti studentů udělala řediteli Střední školy zahradnické 
a technické Litomyšl Ivo Jiránkovi velkou radost. „Jsem moc spokojený. Říkal jsem to i klukům. Nejde o to zvítězit, ale zúčastnit se. Vždy musí být někdo první a také někdo poslední. Je to pro ně obrovská šance získat zkušenosti od starších oráčů a kontakty například na vysoké školy. Ostudu jsme rozhodně neudělali," řekl k letošnímu mistrovství.

Spokojeně vypadali i pořadatelé Mistrovství ČR v orbě, starost jim dělalo hlavně páteční deštivo. Nakonec ale v sobotu z nebe nespadla ani kapka. „Naštěstí nám vyšlo počasí, i když to včera tak nevypadalo. Očekávali jsme asi pět tisíc lidí a myslím si, že jsme nad tímto číslem. Takže jsem velice spokojený," uvedl Lukáš Staněk. Radost měl i starosta Dolního Újezdu Stanislav Hladík, jenž prohlásil: „Jsme rádi, že jsme mistrovství mohli spolupořádat. Zemědělství k Dolnímu Újezdu patří. Doufám, že lidé, kteří soutěž navštívili, si prohlédli i naši obec."

Mistrovství v orbě se v Česku koná od roku 1963. V současné době ho pořádá Společnost pro orbu České republiky. „Soutěžící měli na poli k dispozici parcelu o rozloze 20 krát 100 metrů, doba orby byla tři hodiny. Minimální šířka brázdy byla stanovení na 30 centimetrů. Rozhodčí hodnotili stejnoměrnost brázdy a výškovou vyrovnanost jednotlivých skýv. Na zoraném poli nesměly zůstat stopy po kolech traktoru, z pole nesměly trčet žádné zbytky rostlin nebo strniště," přiblížila pravidla mistrovství Iveta Nádvorníková. Součástí akce byla i soutěž v orání s koňským spřežením i lety vrtulníkem a výstavy.

Výsledky soutěže:

Kategorie – Dvouradličný jednostranný klasický pluh:
1. Václav Milík
2.Michal Trtek
3. Pavel Král

Kategorie – Dvouradličný otočný oboustranný pluh:
1. Aleš Malý – získal pohár ministra zemědělství
2. Michal Ondra
3. František Žaloudek

Kategorie – Junioři do 21 let:
1. Dušan Mihalik
2. Jan Boštík – z Dolního Újezdu, technická škola Litomyšl
3. Daniel Hrstka

Kategorie – Čtyř a víceradličný otočný pluh:
1. Miroslav Pachl – ZD Dolní Újezd
2. Dalibor Kahánek
3. Zdeněk Kumpošt

Kategorie – Historická technika:
1. Pavel Kocourek
2.Milan Želinský
3. Vít Janiš