Město provede v místní části Boršov kompletní obnovu veřejného osvětlení. Staré lampy vymění za nová úsporná LED svítidla. Na výměnu získalo město dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu.

„Dostali jsme padesátiprocentní dotaci z programu Efekt, který má za cíl snížit energetickou náročnost. To bezesporu splníme," uvedl vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.

Celkové náklady na výměnu svítidel jsou podle projektové dokumentace zhruba 860 tisíc korun.

„Aktuálně ladíme zadání soutěže, abychom mohli projekt realizovat. Měla by to být relativně rychlá akce. Odšroubují se staré lampy, našroubují se nová LED svítidla. Kde bude potřeba, se svítidla doplní," upřesnil Miroslav Netolický.

A proč zrovna místní část Boršov? „Rozhodovali jsme se na doporučení správce veřejného osvětlení, kterým jsou technické služby. Je na to zpracovaný energetický audit. S technickými službami jsme pracovali na přípravě a budeme s nimi spolupracovat i na realizaci," vysvětluje Miroslav Netolický.

Chtějí ušetřit

Podle Miroslava Netolického budou nové lampy v Boršově svítit už na konci letošního léta.

„Předpokládám, že doladíme podmínky soutěže, v červnu vysoutěžíme a během prázdnin realizujeme. Hotovo by mohlo být v září," říká Netolický.

Výběrové řízení se týká pouze dodavatele LED svítidel. Jejich instalaci už budou provádět technické služby města. „Jedná se celkem o 93 LED svítidel, která budou ovládána modernizovaným dispečinkem. Měnit se budou komponenty svítidel a výbojky, možná i nějaký sloup. To ještě uvidíme," upřesňuje podrobnosti ředitelka technických služeb Gabriela Horčíková.

Použití LED svítidel vychází z doporučení projektu. „Je na to zpracovaný energetický audit. S ohledem na terén a rozmístění svítidel byla navržena instalace LED technologie," doplňuje Gabriela Horčíková.

Úspora, kterou výměna starých pouličních lamp přinese, dosahuje téměř poloviny dosavadních nákladů. Jedná se o čtyřiačtyřicet procent. Přepočteno na megawatthodiny je to skoro čtrnáct MWh. Město tak ročně ušetří něco kolem pětatřiceti tisíc korun.

Přímo ve městě už, podle ředitelky technických služeb, modernizace osvětlení proběhla. „Systém EPC je zde realizovaný. Zůstalo jenom pár míst, která nebyla dokončená. Mezi nimi právě Boršov a asi ještě dvě ulice," přibližuje Horčíková.

Svítidla budou ovládána dispečinkem, který je napojený na IT systém. Rozvaděče odesílají informace o aktuálním stavu. „Pokud dojde k výpadku, dispečink to vidí. Není zde stálá obsluha, ale jsme díky tomu schopni zjistit, kde je porucha," uzavírá Gabriela Horčíková.