„Brahmsův koncert se řadí k tomu nejlepšímu, co se pro housle kdy napsalo. Já beru jako velkou čest, že jsem mohl na Smetanově Litomyšli provést tento kus," uvedl přední český houslista. Toho pojí ke Smetanovou městu i vzpomínky na mládí, když zde hrál na Mezinárodních houslových kurzech profesora Milana Vítka.

UCTILI PAMÁTKU DVOU VELIKÁNŮ
„Dámy a pánové, vážení hosté, Národní festival Smetanova Litomyšl a město Litomyšl společně s Českou filharmonií, všemi jejími členy a pány Semjonem Byčkovem a Josefem Špačkem věnují tento Slavnostní zahajovací koncert památce pana profesora Jiřího Bělohlávka a akademického sochaře Olbrama Zoubka. Památce velkých umělců a skvělých lidí, čestných občanů Litomyšle," zaznělo nádvořím. Přítomní diváci následně vyslechli vestoje Valse Triste Oskara Nedbala.

Oba muže pojilo s festivalem silné pouto. Jiří Bělohlávek mnohokrát v Litomyšli vystupoval. Naposledy v roce 2015 s Dvořákovým Requiem… Olbram Zoubek byl zase vděčným posluchačem a zároveň mecenášem festivalu. „Zpráva o odchodu Olbrama nás zasáhla velmi bolestně, těšili jsme se na setkávání při pořadech 59. ročníku, který právě začíná," řekl ředitel festivalu Jan Pikna.

Smetanova Litomyšl má před sebou ještě desítky pořadů. Během následujících dní se v Litomyšli představí legendy, hvězdy i naděje, světové i české interpretační špičky. Závěrečný koncert je naplánován na 6. července. (pš, tz)

Josef Toufar s křížkem.
Poslední dílo představí v zámeckém sklepení