Dejme Pavlovi slovo: Krásná ukázka, jak hovězí maso v jednoduché úpravě dokáže nadchnout i zklamat zároveň. Hovězí filátka nakrájená ze zakoupené roštěnky, doma se ukazující jako loupaná plec a v kvalitě za tu cenu opravdu špatné. Tak vypadal tento oběd i večeře. Nicméně to je moje jednorázová smůla. Každopádně jídlo takto připravené a opět vycházející z chuti, často nutnosti a jednoznačné možnosti snadno uvařit parádičku relativně rychle a jistojistě snadno. Navíc, kdo by neměl rád dušené roštěnky? Tentokráte navíc s extra fintou primárně oku lahodící.

Dvě porce

– 300 g hovězí roštěné nízké
– 150 g cibule
– 500 ml vývaru
– 1 PL sádla nebo oleje
– 1 PL mouky hladké
– 1 PL jíšky
– 1 stroužek česneku
– sůl a pepř
– bobkový list a kmín

Příprava

Nakrojíme filátka z masa a lehce naklepeme. Nasekneme okraje, aby se nekroutily, solíme a pepříme, obalíme v mouce a na horkém tuku opečeme z obou stran. Odložíme stranou.

Ve výpeku restujeme za občasného zastříknutí vodou cibuli do tmavé. Na poslední chvíli ochutíme posekaným česnekem. Přidáme maso a zalijeme vroucím vývarem. Doplníme bobkovým listem a špetkou kmínu. V troubě pak při 160°C dusíme pod poklicí doměkka.

Je to o kvalitě masa. To moje například bylo za 90 minut OK, ale suché a opravdu nepříliš chutné. Jako bych kousl do hadru. No prostě a jednoduše ne právě fajnová kráva, chov, porážka…

Hotové maso opět odložíme stranou a podle potřeby zredukujeme šťávu. V průběhu dušení jsem přidal ještě jíšku. Ani ne tu lžíci, stejně bylo omáčky ve výsledku opravdu dost. Tu cezenou na odložené maso necháme ještě pět minut zlehka prohřívat.

Podáváme s rýží, to se přece rozumí, bohatě podlité tmavou a velmi výraznou šťávou…

Extra finta

Znáte gremolatu? Já si ji tentokráte malinko upravil. Jemně posekaný česnek, pórek a petrželku jsem v hmoždíři zalil lžicí olivového oleje, lžičkou citronové šťávy, ochutil solí s pepřem a lehce utřel paličkou. Vy, kdož nemáte rádi velmi výraznou chuť olivového oleje, použijte lehký slunečnicový. Já to příště udělám.

(ron)