VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařme si: Hovězí filátka na cibuli s gremolatou

Svitavy – Vracíme se s další pochoutkou kuchaře Pavla Míčka. Tentokrát přináší recept na hovězí maso, které může obohatit naše víkendové menu.

29.11.2014
SDÍLEJ:

Hovězí filátka na cibuli s gremolatou.Foto: archiv Pavla Míčky

Dejme Pavlovi slovo: Krásná ukázka, jak hovězí maso v jednoduché úpravě dokáže nadchnout i zklamat zároveň. Hovězí filátka nakrájená ze zakoupené roštěnky, doma se ukazující jako loupaná plec a v kvalitě za tu cenu opravdu špatné. Tak vypadal tento oběd i večeře. Nicméně to je moje jednorázová smůla. Každopádně jídlo takto připravené a opět vycházející z chuti, často nutnosti a jednoznačné možnosti snadno uvařit parádičku relativně rychle a jistojistě snadno. Navíc, kdo by neměl rád dušené roštěnky? Tentokráte navíc s extra fintou primárně oku lahodící.

Dvě porce

– 300 g hovězí roštěné nízké
– 150 g cibule
– 500 ml vývaru
– 1 PL sádla nebo oleje
– 1 PL mouky hladké
– 1 PL jíšky
– 1 stroužek česneku
– sůl a pepř
– bobkový list a kmín

Příprava

Nakrojíme filátka z masa a lehce naklepeme. Nasekneme okraje, aby se nekroutily, solíme a pepříme, obalíme v mouce a na horkém tuku opečeme z obou stran. Odložíme stranou.

Ve výpeku restujeme za občasného zastříknutí vodou cibuli do tmavé. Na poslední chvíli ochutíme posekaným česnekem. Přidáme maso a zalijeme vroucím vývarem. Doplníme bobkovým listem a špetkou kmínu. V troubě pak při 160°C dusíme pod poklicí doměkka.

Je to o kvalitě masa. To moje například bylo za 90 minut OK, ale suché a opravdu nepříliš chutné. Jako bych kousl do hadru. No prostě a jednoduše ne právě fajnová kráva, chov, porážka…

Hotové maso opět odložíme stranou a podle potřeby zredukujeme šťávu. V průběhu dušení jsem přidal ještě jíšku. Ani ne tu lžíci, stejně bylo omáčky ve výsledku opravdu dost. Tu cezenou na odložené maso necháme ještě pět minut zlehka prohřívat.

Podáváme s rýží, to se přece rozumí, bohatě podlité tmavou a velmi výraznou šťávou…

Extra finta

Znáte gremolatu? Já si ji tentokráte malinko upravil. Jemně posekaný česnek, pórek a petrželku jsem v hmoždíři zalil lžicí olivového oleje, lžičkou citronové šťávy, ochutil solí s pepřem a lehce utřel paličkou. Vy, kdož nemáte rádi velmi výraznou chuť olivového oleje, použijte lehký slunečnicový. Já to příště udělám.

(ron)

Autor: Redakce

29.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Oslavy památky padlých v první světové válce Mladějov – Blosdorf.

Mladějovská úzkokolejka se na den změní v bojiště

V Boršově opravují most.

V Boršově opravují most

Iscarex Cup: Fliedr byl dvakrát na stupních

Svitavy – Celoroční běžecký seriál Iscarex Cup má za sebou dvě srpnové zastávky, na kterých byly vidět také atleti ze Svitavska.

Folkový svátek je za dveřmi, chybět nebude ani Epydemye

Dolní Újezd - Újezdské babí léto je festivalovou stálicí už pětadvacet let. Ani letos nepřijdou příznivci folku a country o největší festival podobného typu v Pardubickém kraji.

Svitavská září novotou a pruhy

Moravská Třebová – Několik týdnů probíhající rekonstrukce Svitavské ulice je dokončená. Předcházela jí nejprve výměna vodovodního řadu a poté i plynovodu.

Triatlon Litomyšl: Třiadvacátý ročník vyhrál Lím

Litomyšl – Od roku 1995 existuje tradice závodu Triatlon Litomyšl. Od té doby nebyla porušena a letos jeho organizátoři přivítali vyznavače plavání, cyklistiky a běhu na 23. ročníku této populární akce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení