Stavbaři mají na zhruba osmdesát metrů dlouhý úsek nastoupit koncem března 2015. Město si přeje, aby zhotovitelé díla postupovali rychle. Tak jako v případě několika nedávných zakázek – chodníků na nábřeží Svobody, Hegerovy ulice a dalších. Proto také vypsalo termín dokončení koncem května.

Odliv zákazníků?

Představitelé města se ve spolupráci se stavební firmou rozhodli opravy Masarykovy ulice rozfázovat do tří etap. „Podle zkušeností z rekonstrukce Palackého náměstí a Tyršovy ulice město Polička řeší i rekonstrukci Masarykovy ulice po etapách," vysvětlila důvody rozhodnutí tisková mluvčí poličské radnice Naděžda Šauerová.

Hemžení těžkých strojů však způsobí řadu komplikací zdejším obchodníkům, kteří budou muset řešit zásobování svých obchodů jiným způsobem. „Město věří, že zásobování bude plynulé i díky rozdělení do etap. Jak to bude doopravdy, uvidíme. Nemáme rampu v zadní části budovy na rozdíl od jiných obchodů, takže se sem zboží bude muset přenášet a snad k tomu budou mít dobrou vůli i řidiči," přiblížila konkrétně možné potíže vedoucí papírnictví na Masarykově ulici Lenka Cajzlová. Během rekonstrukce pravděpodobně dojde k odlivu zákazníků právě kvůli nepřístupné lokalitě. „Na čas to může být tak, že určitý počet zákazníků odejde ke konkurenci, anebo nás nenavštíví právě vinou rekonstrukce ulice," dodala Lenka Cajzlová. Stejný problém budou řešit i další provozovatelé obchodů.

Vedení města hovoří o práci dělníků na etapy jako o „nejmenším zlu" pro podnikatele, obchodníky, obyvatele i řidiče. Tímto krokem zároveň nechce brzdit dopravu na náměstí víc, než je bezpodmínečně nutné. „Postup prací po etapách se jeví co nejvíce ohleduplný vůči uživatelům centra města. Dojde ke změně dopravního značení tak, aby se vozidla dostala vždy na začátek a konec uzavřeného úseku," doplnila mluvčí města Naděžda Šauerová.