MAJÍ TŘI MOŽNOSTI
V posledních měsících se objevily názory, že by socha měla zmizet v propadlišti dějin. Ozvaly se ale i hlasy volající pro zachování úcty k tomuto rodákovi. V minulých týdnech byla ustanovena z historiků i odborníků na umění komise, která by měla rozhodnout, jak se sochou naložit. Návrhů se sešla celá řada. Definitivní rozhodnutí ovšem nepadlo. V podstatě se dá říci, že jsou možné tři varianty.

První je zcela logická. Nedělat nic. Argumentem je, že u sochy se nachází tabulka, která upozorňuje na dobré i zlé skutky Nejedlého. „Za mě je to vyřešeno naprosto elegantně cedulí. Každý umí číst a nejeden architekt ocenil, jak je to vyřešeno elegantně," vyjádřil se k situaci Milan Motl, sbormistr litomyšlského pěveckého sboru Kos.

Druhá varianta je zajímavá. „Nabízí se možnost nechat sochu na svém místě a doplnit ji o další informace nebo výtvarný prvek, který by ještě více zdůraznil negativní věci, které Zdeněk Nejedlý v našem městě vytvořil," řekl místostarosta Litomyšle Josef Janeček a dodal, že bychom si měli připomínat, co naše země prožila, a osobnosti, které tehdejší politický systém tvořily. „Osobně jsem pro zachování, neb je socha připomínkou toho, co bylo," dodal místostarosta. Třetí možností je přesunutí sochy na méně frekventované místo – nyní stojí u školy – nebo její uklizení do depozitáře.

Rozhodne komise, politici, nebo veřejnost? Ve hře je i možnost uspořádat anketu, v níž by sami občané rozhodli o osudu sochy. „Je to možné. Už jsme podobné ankety realizovali," vyjádřil se k této možnosti místostarosta.

JAK DLOUHO JEŠTĚ?
Kdy padne finální rozhodnutí, není jasné. Celá věc může být diskutována několik měsíců, což není podle vedení města na škodu. Nyní se zjišťuje, zda jsou socha a okolní plocha v majetku města a také otázka autorských práv k dílu.

Oprátka, která se objevila na krku sochy.
Nejedlý opět vzbuzuje emoce