VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Učni v Poličce ukázali zákulisí gastronomie

Polička – Jak se dělají jitrnice, umělecky ztvárněné dorty moderní koktejly, či jak založit firmu? To si mohli lidé ve čtvrtek prohlédnout na Střední škole a odborném učilišti Polička, kde se konal tradiční den otevřených dveří.

17.1.2016
SDÍLEJ:

Baristé, barmani, kuchaři i cukráři se předvedli veřejnosti poprvé v letošním roce na dni otevřených dveří tamní vyhlášené školy.Foto: SOŠ a SOU Polička

Stejně jako v minulosti byl 
i tentokrát největší zájem 
o učebny odborného výcviku, kde se návštěvníci mohli setkat s řadou zajímavého vybavení. U řezníků si mohli prohlédnout místnost, kde se bourá maso, stroj na výrobu klobás či udírnu, cukráři měli připravenou prezentaci carvingu (vyřezávání z ovoce 
a zeleniny), maturitní obory zastupovali fiktivní podnikatelé. Připravený byl i výklad teatendera – specialisty na podávání čaje. Škola disponuje také vlastním řeznictvím 
a cukrárnou, které jsou otevřené veřejnosti.

„V naší škole věříme, že nelze dosáhnout kvalitního odborného vzdělání bez kvalitního zázemí. Proto bylo špičkové vybavení a odbornost učitelů vždy naši prioritou," říká ředitel školy Boris Preissler u školního řeznictví, před kterým bývají pravidelně fronty každou středu, kdy řezníci doplňují zásoby.

Sladké potěšení

Hned vedle řeznictví škola provozuje také vlastní cukrárnu, do které dodávají výrobky studenti cukrářství a pekařství. Jejich výtvory se pravidelně umisťují v odborných soutěžích na nejvyšších místech. Úspěšní jsou také studenti maturitních oborů hotelnictví a gastronomie, kteří vyrážejí na mezinárodní veletrhy fiktivních firem.

Místo klasické školní jídelny návštěvníci mohli zavítat do plně vybavené restaurace, ve které vaří a návštěvníky obsluhují samotní studenti. „V jídelně vystavujeme naše nejváženější ocenění," doplňuje ředitel u vitríny s několika desítkami pohárů.

Další řadu diplomů a certifikáty má škola pověšené na chodbě. „Už máme vytapetovaných několik stěn a diplomy neustále přibývají. Nikdy jsem si nemyslel, že budu v práci používat kladivo a hřebíky," směje se Preissler, když přemýšlí, kde vyvěsí další získané diplomy. „Lidé si nás často spojují se zemědělským učilištěm, ale ty časy jsou dávno pryč. Naši studenti jezdí na mezinárodní soutěže a škola získala prestižní Zlatou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové od Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Po zemědělcích nám zbyl jen traktor.

Alespoň můžeme v zimě odklízet sníh," doplňuje zástupce ředitele Jaroslav Švihel. Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička nabízí maturitní i učební obory v oblasti gastronomie a hotelnictví. Každoročně přijme asi 120 studentů z Poličky a širokého okolí. Součástí školy je také domov mládeže, poskytující letní turistické ubytování, a speciální areál pro řezníky, cukráře, kuchaře i studenty gastronomie a cestovního ruchu.

Autor: Redakce

17.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Bartoš.

Petr Bartoš triumfoval v Evropě

Kunčinská pouť.
3

Kunčinská pouť od svatého Jiří k pálení čarodějnic

Dny slovenské kultury po dvaadvacáté

Moravská Třebová – Ve čtvrtek v podvečer odstartovaly Dny slovenské kultury. Tradiční festival letos nenabízí jen hudbu a divadlo, ale třeba i film nebo progresivní podoby výtvarného umění.

Fotbalové výsledky z regionu

Svitavy – Jak hrály celky z našeho okresu v mistrovském fotbalovém kole? Odpověď naleznete na následujících řádcích.

Dobový ples opět pomáhal

Litomyšl – Stalo se již tradicí, že plesovou sezonu ve městě zakončuje Benefiční dobový ples. Pořádají ho členové místního Veterán klubu a Sbor paní a dívek. Výtěžek byl jako každý rok věnován na dobročinné účely.

Polička ožila jazzem

Polička - Každoročně v polovině dubna ožívá město jazzem. Festival Polička Jazz se stal pro jazzové nadšence skutečným pojmem. Je jedním z pěti pravidelně pořádaných poličských hudebních festivalů. I letos přilákal stovky posluchačů. Organizátory festivalu jsou Kulturní služby a Divadelní spolek Tyl.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies