VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Učni v Poličce ukázali zákulisí gastronomie

Polička – Jak se dělají jitrnice, umělecky ztvárněné dorty moderní koktejly, či jak založit firmu? To si mohli lidé ve čtvrtek prohlédnout na Střední škole a odborném učilišti Polička, kde se konal tradiční den otevřených dveří.

17.1.2016
SDÍLEJ:

Baristé, barmani, kuchaři i cukráři se předvedli veřejnosti poprvé v letošním roce na dni otevřených dveří tamní vyhlášené školy.Foto: SOŠ a SOU Polička

Stejně jako v minulosti byl 
i tentokrát největší zájem 
o učebny odborného výcviku, kde se návštěvníci mohli setkat s řadou zajímavého vybavení. U řezníků si mohli prohlédnout místnost, kde se bourá maso, stroj na výrobu klobás či udírnu, cukráři měli připravenou prezentaci carvingu (vyřezávání z ovoce 
a zeleniny), maturitní obory zastupovali fiktivní podnikatelé. Připravený byl i výklad teatendera – specialisty na podávání čaje. Škola disponuje také vlastním řeznictvím 
a cukrárnou, které jsou otevřené veřejnosti.

„V naší škole věříme, že nelze dosáhnout kvalitního odborného vzdělání bez kvalitního zázemí. Proto bylo špičkové vybavení a odbornost učitelů vždy naši prioritou," říká ředitel školy Boris Preissler u školního řeznictví, před kterým bývají pravidelně fronty každou středu, kdy řezníci doplňují zásoby.

Sladké potěšení

Hned vedle řeznictví škola provozuje také vlastní cukrárnu, do které dodávají výrobky studenti cukrářství a pekařství. Jejich výtvory se pravidelně umisťují v odborných soutěžích na nejvyšších místech. Úspěšní jsou také studenti maturitních oborů hotelnictví a gastronomie, kteří vyrážejí na mezinárodní veletrhy fiktivních firem.

Místo klasické školní jídelny návštěvníci mohli zavítat do plně vybavené restaurace, ve které vaří a návštěvníky obsluhují samotní studenti. „V jídelně vystavujeme naše nejváženější ocenění," doplňuje ředitel u vitríny s několika desítkami pohárů.

Další řadu diplomů a certifikáty má škola pověšené na chodbě. „Už máme vytapetovaných několik stěn a diplomy neustále přibývají. Nikdy jsem si nemyslel, že budu v práci používat kladivo a hřebíky," směje se Preissler, když přemýšlí, kde vyvěsí další získané diplomy. „Lidé si nás často spojují se zemědělským učilištěm, ale ty časy jsou dávno pryč. Naši studenti jezdí na mezinárodní soutěže a škola získala prestižní Zlatou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové od Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Po zemědělcích nám zbyl jen traktor.

Alespoň můžeme v zimě odklízet sníh," doplňuje zástupce ředitele Jaroslav Švihel. Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička nabízí maturitní i učební obory v oblasti gastronomie a hotelnictví. Každoročně přijme asi 120 studentů z Poličky a širokého okolí. Součástí školy je také domov mládeže, poskytující letní turistické ubytování, a speciální areál pro řezníky, cukráře, kuchaře i studenty gastronomie a cestovního ruchu.

Autor: Redakce

17.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Najdou se pozitiva, ale ani negativ není málo

Ilustrační foto

Spadlé stromy a valící se voda

Jídelna z Poličky je jednou z deseti nejlepších v Česku

Polička - Ve školních jídelnách se nedá najíst zdravě a chutně. Tento mýtus se podařilo vyvrátit stravovacím zařízením, která postoupila do finále celostátní soutěže o nejlepší školní oběd. Mezi deseti nejlepšími je i jídelna Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z Poličky.

DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl po třech letech ve sporu mezi televizí Prima a vedoucím vydání jejích Diváckých zpráv Jiřím Fröhlichem. Ten se soudil o neplatnost okamžitého zrušení svého pracovního poměru. Soudkyně obvodního soudu dala Fröhlichovi za pravdu. Rozsudek zatím nenabyl platnost, obě strany se mohou odvolat.

OBRAZEM: Dechovka v Jevíčku

Jevíčko - Milovníci dechové hudby se v neděli odpoledne sjeli do Jevíčka, kde se konal již šestnáctý ročník Festivalu mládežnických dechových orchestrů.

Festival navštívila operní pěvkyně Soňa Červená

Litomyšl - Neuvěřitelný příběh operní pěvkyně, který se odehrál na pozadí světových dějin, které ovlivnily nejen osud Soni Červené. Tak by se dal ve stručnosti popsat dokument režisérky Olgy Sommerová. Předpremiéry tohoto filmu se konaly v Praze u příležitosti Pražského jara a v Litomyšli během Smetanovy Litomyšle.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies