V Poličce je v současné době okruh asi dvou desítek hráčů. Mezi nimi je i čtyřiadvacetiletý Jakub Dvořák. Sám se k squashi dostal na vysoké škole zhruba před pěti lety.

„Pak jsem přemluvil kamarády v Poličce, ať začnou taky. Chytlo je to všechny a od té doby tu squash hrajeme," říká Jakub Dvořák. Přiznává, že poličští hráči nejsou na vysoké profesionální úrovni. Spíše se zatím snaží pochytávat zkušenosti a osvojovat si správnost úderů většinou od lepších soupeřů, nebo sledují vrcholové zápasy na internetu a pak se viděné snaží více či méně úspěšně aplikovat.

Hráči squashe z Poličky by byli potěšeni, kdyby se podařilo jejich komunitu rozšířit. „Byl bych moc rád, kdyby se tento sport dostal lidem tady v Poličce do podvědomí. Tréninky pravidelné nemáme, vlastně ani náš sportovní klub nemá žádné technické zázemí. Vždy se dvojice či čtveřice domluví a jede hrát," říká Jakub Dvořák. Nejčastěji míří do Nového Města na Moravě. Hlavně proto, že kurty v Litomyšli a Svitavách jsou méně finančně výhodné. Dalším důvodem je podle hráčů squashe také příjemný fakt, že v Novém Městě jim vždy se vším vyjdou vstříc a je tam většinou volno vždy, když chtějí jet hrát.

První turnaj Poličských se konal koncem roku 2014. Klání, které bylo tak trochu „na zkoušku", a tedy bez jakékoliv propagace, se zúčastnilo deset hráčů. Nyní squashoví nadšenci připravují turnaj další. Bude se konat 7. března 2015. Organizátoři přivítají všechny, kdo si chtějí poměřit síly.

SYLVA HORÁKOVÁ