Oproti minulému roku vzrostla návštěvnost litomyšlského informačního centra o dva a půl tisíce lidí. V součtu se tak blíží k hranici osmdesáti tisíc návštěvníků ročně.

Zdejší infocentrum je druhé nejnavštěvovanější v kraji, hned za Informačním centrem v Pardubicích. V sezóně, kdy je „íčko" na náměstí otevřeno, jím každodenně projde průměrně tři sta padesát osob. Sedmdesát procent tvoří obyvatelé města a okolí. Zbylých třicet procent jsou turisté.

„Zvýšenou návštěvnost oproti loňskému roku jsme zaznamenali rovněž v sezónní pobočce infocentra na zámku," doplňuje vedoucí litomyšlského Informačního centra Blanka Brýdlová.

Lidé se na pracovníky infocentra obracejí buďto s žádostmi o radu, nebo aby využili služby, které infocentrum nabízí.

K nejžádanějším službám patří prodej vstupenek na kulturní a sportovní akce nebo abonmá na divadelní představení, hudební večery a taneční kurzy ve Smetanově domě. Infocentrum poskytuje také průvodcovské služby. Během sezóny je využilo patnáct set lidí. Počet se od předchozího roku neliší, skladba se ale změnila. „O tři sta vzrostl počet zahraničních turistů. Většinu z nich tvořili japonští turisté, kteří navštívili město, aby si prohlédli rodný dům Bedřicha Smetany a další místa spojená se skladatelovým životem. Služby centra využili rovněž turisté z Jižní Koreje, Taiwanu, Kostariky nebo Šalamounových ostrovů," shrnuje Blanka Brýdlová.