Vzhledem k utajování konkrétních termínů i celkového itineráře cest však není vyloučeno ani to, že transporty začnou už hned po oblevě.

„Vylákali jsme vás právě sem, na tiskovou konferenci do Pardubic, aby převozy mohly dnes v tichosti začít," vtipkoval včera pardubický hejtman Martin Netolický.

Včerejší jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje za účasti armádních a policejních špiček ohledně převozu munice totiž nic zásadního nepřineslo. Jen ujištění, že příprava převozu je v plném proudu a že je dostatečně zajištěna bezpečnost jak samotného transportu, tak i jeho uložení ve Vrběticích.

A podle zlých jazyků politický humbuk kolem toho ostře kontrastuje s nepořádkem, jaký léta panoval při kontrole skladů ve Vrběticích


Nová je však informace, že ke včerejšímu dni je v Květné připraveno k uskladnění munice už 20 objektů. V budoucnu by se mohl počet zprovozněných skladů ještě zvýšit. Připravena je také vojenská hasičská jednotka, po navezení munice ji vystřídá profesionální hasičská jednotka, která bude spadat pod ministerstvo obrany. Ta zatím vzniká, měla by mít až 21 členů.

Podle dosavadních informací by mělo být do Květné převezeno 2800 tun munice patřící společnosti Excalibur Army. Podle hejtmana to nakonec bude zřejmě méně. Na převoz po 180 kilometrů dlouhé trase bude potřeba několik desítek nákladních aut.

„Ostraha vojenskou policií funguje, máme tým devíti členů včetně vedoucího Vojtěcha Pražana, místostarosty Květné, který připravuje veškeré náležitosti, aby munice byla co nejhladším způsobem uskladnitelná," řekl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Podle starosty Květné, kde sklad munice fungoval desítky let a zaměstnával i řadu místních, se situace a obavy lidí z nebezpečné munice velmi zmírnily. Stejně tak i v okolních vesnicích.

„Včera jsme na toto téma měli se starosty jednání a jsme už zajedno, bezpečnostní a kontrolní záruky dané krajem, nás uklidnily. V minulosti skladem proběhly desítky tisíc tun munice. Jako starostu mě nikdo nikdy neinformoval, ale vůbec to nevadilo. Armáda měla procesy nastavené tak, že je řídila podle svých předpisů, a fungovalo to," uvedl starosta Květné Petr Škvařil.