Čistý vzduch, upravené a „vymydlené" ulice, příjemné prostředí. To si představuje každý jako idylu života. Podle nejnovějších zjištění právě to lidé naleznou ve Svitavách.

Za uplynulý rok se totiž staly pátým městem z celé země, které nejvhodněji pečuje o životní prostředí. „Náš odbor na úřadě se právě této oblasti intenzivně věnuje a má výsledky," pochvaluje si starosta Svitav David Šimek, kterého zároveň potěšily výsledky zprávy o stavu životního prostředí v někdejším okresním městě.

Skládky boří čísla

Do značné míry se na dobrém výsledku podílí kromě odboru životního prostředí také městská společnost Sportes, jejíž pracovníci solidně dokáží i přes omezené personální možnosti obhospodařovat velké území, což zahrnuje mimo jiné také péči o stromy, či další součásti veřejné zeleně. Na situaci ve městě však spatřuje jen jedinou kaňku.

„Tvoří se černé skládky a jen za uplynulý rok jsme na jejich likvidaci musely vynaložit sto padesát čtyři tisíc korun. V podstatě řečeno uklízíme to, co naši nezodpovědní spoluobčané vyhodí mimo místa tomu určená," zlobil se Šimek na posledním jednání zastupitelstva. Podle něj by právě tyto peníze mohly být použité ve zcela jiných oblastech či na další zvelebování veřejného prostoru.

Svitvané však v uplynulém roce sami pracovali na šetření a menším zatěžování životního prostředí. Společnosti starající se o svoz komunálního odpadu letos likvidovala „jen" čtyři tisíce sedm set tun odpadu.

„To je o mnoho méně ve srovnání s předchozím rokem," dodává David Šimek. V roce 2013 to bylo přes pět tisíc tun.

Právě menší spotřeba a nižší zatěžování má za následek příjemnou zprávu do občany Svitav. „Díky tomu už víme, že se nemusí zvyšovat poplatek za komunální odpad a zůstane na podobné hladině," pochvaluje si starosta Šimek.

Svitavské radnici se začíná vyplácet také nákup kontejnerů na sběr textilu a ošacení. Letos se totiž vybralo na šestačtyřicet tun materiálu, který by jinak skončil na nepatřičných místech. Svitavy platí za textilie na skládce 950 korun za jednu tunu. „Musím říct, že z našeho pohledu je to tak, že se ve Svitavách velice dobře třídí odpad," uzavřel David Šimek.

V podobné situaci jsou v posledních letech také v Poličce či Litomyšli, kde nemusejí výrazně zvyšovat poplatky za komunální odpad. Naopak některé obce přikročily k razantnějšímu nárůstu příspěvku.