Kdo vejde do svitavského muzea, připadá si jako ve včelím království. Ve výstavních sálech jsou úly, a to i ty historické, včelařské nářadí, obrázky včel, ale také živé včely.

Pozorování včel

„Instalovali jsme prosklený včelí úl, aby návštěvníci mohli včelky pozorovat při jejich práci," uvedla ředitelka muzea Blanka Čuhelová. Nejen děti, ale i dospělí se tak přes sklo mohou dívat, co se všechno děje v úle. Mohou rozeznávat jednotlivé druhy včel, pilné dělnice i trubce. A to všechno bez rizika, že by si nějaké žihadlo odnesli domů. „Úl je umístěný přímo v okenní tabuli. Česno, neboli výlet směřuje do dvora muzea," popsala zařízení Blanka Čuhelová. Bezpečnost je stoprocentně zajištěná. Úl je v prvním patře budovy, takže včely, které vylétají za potravou, nemohou nikoho ohrozit.

Velká část výstavy je uzpůsobená pro děti. U vstupu do muzea si vyzvednou tužku a medonosný list. „Expozicí je provází kytičky, na kterých jsou úkoly. Po jejich splnění si udělají poznámku do listu. Na konci jej odevzdají. Pokud byly děti úspěšné, získají medovou odměnu," vysvětlila Blanka Čuhelová. Nechybí ani dětská včelí dílna a herna.

Výstava Včela základ života je věnovaná nejen včele samotné, ale i historii a vývoji včelařství u nás i ve světě. Návštěvníci se seznámí s celou řadou zajímavostí.

Zajímavosti

Uvidí mimo jiné i egyptskou nástěnnou malbu s motivem medobraní, časovou osu od starověku až po současnost, ale i informace o včelařství přímo na Svitavsku. „Prezentují se u nás spolky z Litomyšle, Svitav, Březové nad Svitavou a Městečka Trnávky. K vidění jsou včelařské kroniky, fotodokumentace a literatura, včelařské nářadí, různé medomety, lisy na včelí vosk, vykuřovadla," řekla Blanka Čuhelová. Výstavu doprovází také včelařská moudra. V jedné části expozice jsou i včelí produkty. Včely ovlivňují i zdravotnictví a kosmetiku.

Včelařské nářadí a úly zapůjčilo zemědělské muzeum v Kačině, včelařské učiliště v Nasavrkách a včelaři. Velkou měrou se na vzniku výstavy podílel včelař z Koclířova René Kulhan a také záchranná stanice Zelené Vendolí. Právě Josef Zelený je totiž otcem této výstavy. „Před lety přišel s nápadem uspořádat výstavu o včelách, které jsou základem života," poznamenala Blanka Čuhelová.

Všechno o včelařích a včelách je k vidění ve svitavském muzeu až do 22. září. Do této doby zde bude také pozorovací úl s živými včelami.