Vegetační klid skončil. Dřevorubci ale likvidují stromy v Opatově. Dlouho očekávaný obchvat patří mezi důležité stavební projekty, proto úředníci vystavili na kácení zeleně výjimku.

Vysadí zeleň

Ministerstvo životního prostředí zkrátilo kvůli mírné zimě a časnému jaru termín vegetačního klidu o měsíc. Povolení ke kácení stromů navzdory nařízení podepsal starosta Opatova Petr Kovář. „Vegetační klid bývá za normálních podmínek až do konce března,“ zdůvodňuje rozhodnutí. Navíc se nejedná o kácení vzácných dřevin, ale náletů, křovin a ovocných stromů. „V případě stavebních projektů se může stát, že příslušný orgán ochrany přírody vydá povolení pro kácení i v období růstu rostlin,“ informoval o výjimkách tiskový mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Při přípravě projektu firma Skanska ale nezapomněla na životní prostředí. „Vznikne zde biokoridor a po dokončení silnice vysadíme novou zeleň,“ uvedl projektový manažer Vítek Vlach ze společnosti Skanska DS. Při výstavbě silnice pak budou platit přísná opatření. Zabrání znečištění podzemních vod a dalšímu poškození krajiny.

Silniční obchvat výrazně uleví obyvatelům Opatova. Ti se potýkají s komplikacemi, které jim přináší frekventovaná silnice I/43 mezi Lanškrounem a Svitavami. Čtyři a půl kilometru dlouhý obchvat přivítají také motoristé, kteří obcí po zcela nevyhovující silnici projíždějí.
Stavbu v ceně bezmála 400 milionů korun vybuduje stavební společnost do konce roku 2009. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.