Sbírka na auto

Poslanec Václav Neubauer oslovil před časem starosty v regionu Moravskotřebovska a Jevíčska. Chtěl totiž pomoci charitě, která potřebovala nový vůz. Starostové, ačkoliv mají napnuté rozpočty, sáhli do svých kas a charitě přispěli. „Sami jsme koukali, že se sešlo tolik peněz. Bylo vybráno sto padesát osm tisíc korun. Máme nové auto a už se moc těšíme, až budeme vozit naše klienty, protože přesně pro ten účel jsme auto sháněli," uvedla Ludmila Dostálová, ředitelka Oblastní charity v Moravské Třebové.

Laskavárna, to je název nové útulné kavárny se zahradou, kterou otevřeli ve čtvrtek odpoledne v Moravské Třebové. A nejde o jen tak nějakou kavárnu. Pokud tam návštěvníci zajdou, mohou říci, že si byli dát kávu v klášteře, protože právě v prostorách františkánského kláštera se nachází.

Další zvláštností je, že mezi obsluhujícím personálem jsou lidé se zdravotním postižením. „Splnil se mi můj sen. Zaměstnali jsme v kavárně klienty," řekla Ludmila Dostálová. Klienti charity se už těší, až budou obsluhovat hosty. „Ztratila jsem zaměstnání, ale do nové práce se těším. Nechám se ráda poučit, zatím jsem obsluhovala jen doma a v charitě," řekla Martina Vykydalová. Je jedna ze čtyř klientů, kteří budou v Laskavárně pracovat.

Nyní ještě klienti trénují a učí se. „Jsme v tréninkové fázi. Jsme laskavá kavárna, tak doufáme, že i hosté s námi budou mít trpělivost," sdělila manažerka kavárny Pavla Teplá. (ik, ap)