Během letních dnů stoupá, podle správce vodovodního řadu na Svitavsku, spotřeba vody oproti zimnímu období průměrně o 30 procent. Existují však oblasti, kde je v létě spotřeba vody i několikrát vyšší.

„Příkladem takové extrémní spotřeby je rekreační oblast Budislav, kde je letní hodnota spotřeby 125 metrů krychlových za den, což je o 100 procent více, než v zimě,“ přibližuje předseda představenstva vodárenské společnosti VHOS Zdeněk Šunka.

Vodohospodáři lokální zdroje pitné vody ve všech provozovaných oblastech monitorují. V případě nutnosti jsou připraveni zavážet pitnou vodu do vodojemů cisternami. „Pro nárůst spotřeby a případné extrémní podmínky jsou připravena odpovídající opatření. V současnosti není nutné spotřebu vody regulovat a omezovat. Situaci pravidelně vyhodnocujeme z hlediska zásob, rovnoměrnosti spotřeby i dodržování kvality,“ ujišťuje Zdeněk Šunka.

Ztráty tekutin v těle se odvíjejí od toho, v jakém prostředí, okolní teplotě a při jakém pohybovém režimu se právě nacházíme. V letním období, mimo extrémní teploty, a při běžném rekreačním režimu se doporučuje zhruba 25 mililitrů tekutin na kilogram tělesné váhy. Člověk o hmotnosti 80 kilogramů by měl vypít alespoň dva litry denně.