Pobyt dětí s handicapem by na táboře nebyl možný bez pomoci speciálních asistentů, kteří jim musí pomáhat. Na jejich zaplacení získalo svitavské sdružení Děti patří domů na konci července finanční dar 100 000 korun.

„Dostali jsme šek a peníze využijeme na podporu asistentů, kteří pracují na letních táborech a pomáhají dětem 
s nejrůznějšími potížemi, ať se jedná o zdravotní nebo výchovné. Snažíme se je začlenit do běžného dětského kolektivu. Asistenti se jim během tábora věnují a snaží se předejít různým problémům, které by děti mohly mít. Díky těm sto tisícům se nám teď přes léto podaří začlenit dvanáct dětí s handicapem," sdělila Dagmar Zezulová z Děti patří domů.

Místní sdružení získalo finance díky Nadaci ČEZ. „Dětem pomohli uživatelé aplikace Pomáhej pohybem. Prostřednictvím této mobilní aplikace lze veřejně prospěšným projektům pomáhat vlastním pohybem, například chůzí, během, bruslením či jízdou na kole. Zájem lidí o používání aplikace Pomáhej pohybem neustále roste. Lidé při ní spojují potěšení ze sportu a navíc můžou pomoci tam, kde je potřeba. Projekt svitavského sdružení Děti patří domů nasbíral potřebné body k naplnění opravdu rychle," vysvětlila mluvčí ČEZu pro Východní Čechy Šárka Beránková, jež osobně předala symbolický šek.

Setkání se uskutečnilo poslední červencový den ve Svitavách. Předání přihlížely 
i děti účastnící se pobytového táboru v prostorách, které jim poskytla Nadace Josefa Plívy. Děti se zdravotními 
a sociálními problémy se na návštěvu patřičně připravily.

Svitavští Mumínci

Pro návštěvníky si přichystaly písničku, společně napekly cukroví a pořádně uklidily své pokoje.

„Děti zde mají veškerý komfort. Je zde kuchyně, kde s asistenty vaří, nechybí ani krásná nová koupelna, toalety, obývací místnost a pokoje, kde si hrají 
a spí," řekla Dagmar Zezulová. Z domu to navíc mají kousek do zahrady plné zeleně. Na vratech měli táborníci připevněný plakát, na kterém kolemjdoucím dávali vědět, kdo za vraty poletuje – Mumínci. Tábor s podporou asistentů si toto léto užijí i někteří z nich.

Podobné akce pomáhají nejenom dětem, ale i jejich rodičům. Přes léto totiž můžou načerpat další energii. Tu pak můžou věnovat svým potomkům. Pozitivní vliv mají i na děti samotné.

„Tábory, na které mohou jezdit i děti s autismem, tělesným postižením, výraznější mentální retardací nebo poruchami chování, pořádáme již 7 let a naše dosavadní zkušenost nám potvrzuje jejich důležitost pro obě strany, tedy jak handicapované, tak zdravé děti," sdělila na závěr Dagmar Zezulová.

Pomoct může každý, kdo se rád hýbe a využívá moderní technologie. Aplikace zaznamenává sportovní výkony a podle nich přiděluje uživatelům body, které pak člověk může věnovat jednotlivým přihlášeným projektům. Nadace ČEZ je pak podpoří finanční částkou, kterou dodá při dosažení požadovaného počtu bodů.