Organizátoři podle všeho vyčíslili náklady na pořádání dalšího ročníku právě na dvě stě tisíc. „Zhruba před rokem nás požádal radní Brettschneider o vyčíslení práce celého fotofestivalového týmu," vysvětluje v prohlášení tým pořadatelů z řad třebovských studentů, kteří po úmrtí zakladatele Rudolfa Zukala pokračují v tradici.

Město dvě stě tisíc doposud prezentovalo jako odměny, od něž si studenti řekli. „Jelikož na akci spolupracovalo až 10 osob a festival se připravuje minimálně půl roku, vytvořili jsme transparentní kalkulaci, která v součtu zcela logicky těchto 200 000 přesahovala. Toto ovšem byla pouze kalkulace naší práce, nikoli náš požadavek na odměny," hájí se pořadatelé festivalu.

Město se ovšem prostřednictvím svého radničního zpravodaje nechalo slyšet, že se jednalo o nepřiměřené finanční požadavky, podle radnice nezahrnující náklady na režii festivalu i související výdaje jako je reklama. „Práce mladých lidí na fotofestivalu si nesmírně považuji. Jak pokročili ve studiu i věkově, mají vůči městu požadavky. Zvážili jsme je," uvedl starosta Moravské Třebové Miloš Izák. Zvážili a rozhodli se, že nebudou s dosavadními pořadateli dále spolupracovat. Přestože od září loňského roku ještě jednali s ředitelem Kulturních služeb Moravské Třebové Františkem Žáčkem.

„Finanční požadavky jsem nechtěl dostávat na veřejnost. Jednali jsme o snížení nákladů oproti navrhovaným dvě stě tisícům," potvrdil. „Nejnižší částka přesahovala polovinu rozpočtu jednoho fotofestivalu. Daleko levněji zkrátka vycházelo založenou tradici uspořádat jiným způsobem," dodal ředitel KSMT.

„Očekáváme, že podmínky spolupráce zkrátka budou stanovené a sjednané," přidal se s názorem místostarosta Václav Mačát. Studentů, kteří rok co rok přiváděli do města slavná jména a persony světového formátu, se zastal i zastupitel a někdejší starosta Miloš Mička.

„Připomínám, že tuto činnost vykonávali v době volna a studií. Snažili se tu vytvořit umělecký fotografický festival. Když vezmu jména věhlasných fotografů, co se tu ukázali, jsou to všechno špičkoví fotografové světového renomé," řekl rázně.
Posteskl si zároveň, že na jednu stranu se radnice snaží přimět mladé lidi, aby něco dělali pro město, ale na zároveň, „když už vytvoří takovou akci, město pověří organizací někoho jiného". „Je slušné, aby jim město za jejich práci poděkovalo," dodal a odkázal tak i na zprávu v tamním zpravodaji.

Mička odkazoval také na programové prohlášení rady města, v němž je výslovně zakotvená podpora spolků a organizací i jednotlivců v oblasti kultury. „A pak se ptám, komu prospěje takový článek ve zpravodaji. Neprospěje ani nám, ani organizátorům a už vůbec ne občanům," míní.

Pořadatelé se mimo jiné hájí i tím, že se nechtěli na festivalu nijak obohatit, ale šlo jim pouze o pokrytí nákladů spojených s pořádáním festivalu. Podle jejich prohlášení navíc fotofestival hradili do této chvíle ze své kapsy. „Navíc předložené scénáře byly pouze návrhy, nad kterými jsme byli samozřejmě ochotni diskutovat. Bohužel jsme na tyto návrhy nikdy odpověď neobdrželi. K diskuzi nikdy nedošlo. Stejně tak jsme nikdy nebyli oficiálně seznámeni s důvody rozvázání spolupráce," uzavírají.

Za neoprávněnou pak považují i kritiku ve zpravodaji. „Rádi bychom proto důrazně vysvětlili, že argumentace v tomto článku je zavádějící a nepravdivá. Z praktik a lží, které radnice města vytváří v komunikaci směrem k občanům města, je nám opravdu úzko," uzavřeli. Na stole jsou nyní dvě otázky. Jak dopadne spor? A kdo se ujme pořádání světově proslulé akce?