Ve své dlouhé promluvě na úvod zastupitelstva se zástupce města i početnou veřejnost snažil přesvědčit zejména o tom, že Pardubický kraj s litomyšlskou nemocnicí po fúzi do budoucna určitě počítá, což dokazoval na příkladu několika investic jak plánovaných, tak i těch minulých.
Při obhajobě fúze za sebe nechal mluvit řeč čísel. „Kromě pardubické nemocnice jsou všechny nemocnice mimo zákon, co se týče faktur po lhůtě splatnosti," prohlásil Roman Línek.

Lékem podle něho je právě to, aby nemocnice díky fúzi sdílely společný osud, který je posílí a navodí ekonomickou stabilitu. Línkův pohled na věc by se dal velmi zjednodušit do konstatování, že fúzí vznikne z pěti chudých nemocnic jedna bohatá. Fúze je jedním z kroků takzvané efektivní transformace nemocnic, kterou v loňském červnu schválilo krajské zastupitelstvo. Vizi Pardubického kraje ale zdaleka tak pozitivně nevidí všichni.

Ve fúzi vidí negativa

„Společný postup bude sdílet všech pět nemocnic. To znamená ve chvíli, kdy by se náhodou stala chyba v propočtech, ve chvíli, kdy někdo měl na něco myslet a nemyslel, se stane to, že se zhroutí zdravotnictví. A to kompletně. Nevypadne jedna nemocnice, za kterou by mohla zastoupit druhá. Vypadne komplet zdravotnictví v Pardubickém kraji," upozornil zastupitele lékař Vít Heblt.

Zazněly také obavy, že kraj by mohl nemocnici prodat. To však  hejtmanův náměstek odmítl. Veřejně garantoval, že chtějí zachovat veřejné vlastnictví Pardubického kraje a neuvažují o strategickém partnerovi a předsevzal, že vizí kraje je také zachovat ve všech nemocnicích akutní péči, včetně Litomyšle.

Podle Romana Línka fúze nejvíc pomůže právě litomyšlské  a chrudimské nemocnici, které jsou po propočtu úhradové vyhlášky na tom pro letošní rok nejhůře.

„Přístup Pardubického kraje k tomuto zařízení není méně přátelský než k jakémukoliv jinému," uvedl náměstek hejtmana a dodal, že zrušení  dětského oddělení v minulosti nijak nesouviselo s připravovanou fúzí a nebylo z iniciativy kraje. Jako důvod vidí díru ve vzdělávání lékařů a zdravotního personálu.

Fúze nemocnic jako plíživé ničení

Nikoho nepřekvapí, že někteří přítomní na zasedání zastupitelstva viděli důvody zrušení oddělení v něčem jiném. Viníka spatřují v dnes už bývalém řediteli litomyšlské nemocnice Liboru Vylíčilovi, přesto, že kraj jeho působení v nemocnice chválí.

„Sledoval jsem, jak ředitel Vylíčil ničí nemocnici. Vždycky jsem chtěl vysvětlení, co to vlastně páchá. On mi říkal, neboj se, je to všechno domluvené. My tady nebudeme mít dětské, v Ústí nad Orlicí nebudou mít neurologii, všechno to zapadá do scénáře," vzpomínal zastupitel Josef Janeček. Podle jeho slov se jednalo o plíživé ničení nemocnice. „Obávám se, že zfúzováním bude prostor pro takovéto plíživé osekávání nemocnic ještě větší," dodal Josef Janeček.

O fúzi už bylo rozhodnuto, na hodnocení výsledků zastupitelé, odborná i široká veřejnost budou muset počkat.