Svitavská společnost Sportes a Tělovýchovná jednota Čenkovice, které provozují několik vleků, se nedohodly na spolupráci s vlastníkem dalších sjezdovek vybavených lanovkou, firmou Skipark Červená Voda, která provozuje i moderní areál na druhé straně Bukové hory.

„Nenašla se přijatelná forma finančního vyrovnání obou stran. Nebude proto zavedený společný skipas," informoval jednatel svitavské společnosti Jaroslav Kytýr. Areál bude tedy rozdělený. „Model pro další sezonu je, že dál budou podnikat subjekty vlastnící vleky, a zvlášť skiklub Červená Voda se svými dvěma lanovkami, jednou na straně Červené Vody, druhou na straně Čenkovic," dodal Jaroslav Kytýr. Na uplynulou zimu se provozovatelé dohodli na společných jednotných skipasech. Kvůli špatným sněhovým podmínkám se ale dostali do sporů kvůli dělení tržeb.

Svitavy se snažily svou část areálu s vleky, sjezdovkami Vigona a Svitavská a dvěma chatami prodat. Město ji nabízelo už vloni. Radní za areál požadovali dvacet milionů korun. Jediný zájemce, Skipark Červená Voda, chtěl koupit jen technické vybavení sjezdovek, tedy pouze svahy s vleky, zasněžováním a osvětlením sjezdovek. Městu nabízel necelé čtyři miliony korun. Na takovou nabídku ale Svitavy nepřistoupily.

Sportes na provozování areálu ročně ztrácí asi dva miliony korun. Tržby zhruba pokryjí provozní náklady, odpisy už ale ne. Proto se městská společnost nepouští ani do modernizace zastaralého lyžařského centra, i když to potřebuje. Tu by měl zajistit až nový investor.

(kk, čtk)