Obcházejí městem, dům po domu a nestydí se nabízet nevýhodné smlouvy na plyn či elektřinu a ještě je vydávat za exkluzivní produkt šetřící vaše peníze.

Podobní prodejci se začali pohybovat po Březové nad Svitavou, napálili i někteří obyvatelé města. „Už jsem jim třikrát naletěla, v posledním případě už jsem se obrátila na distributora plynu," popsala svou neblahou zkušenost žena, která si však nepřála zveřejnit své jméno, avšak redakce její totožnost zná. Naposledy za ní přišel člověk, který se představil jako zástupce společnosti Comfort Energy.

„Udělali mi nabídku na plyn a dokonce i energii. Na ceníku služeb jsem si pak přečetla, že mají být konkurencí pro RWE. Přitom to měl být dodavatel pro ně. Už to mi přišlo podivné," přiznává. Na libozvučná slova a solidní nabídku podle všeho nachystali ještě několik dalších lidí převážně v důchodovém věku.

Na problém upozornila také Jana Povolná, pracovnice tamního informačního centra a zároveň předsedkyně místní organizace ČSSD. Ta se sama s několika případy setkala. „Jako pracovnice informačního centra jsem minimálně jednou měsíčně kontaktována některým z občanů našeho města s prosbou o pomoc při odstoupení od smlouvy podepsané s podomním prodavačem energií," nechala se slyšet. Podobní prodejci přitom v Březové řádili už v minulosti a nabízeli i jiné produkty. „Nejde o nic nového, na jejich nekalé praktiky již nesčetněkrát upozorňovala naše městská policie – v městském zpravodaji i na webových stránkác – i publicistické pořady, novinové články," dodala.

Jenže ani městská policie nemá páky na to, aby mohla se „šmejdy" zatočit. Prodejce může pouze legitimovat či požadovat jeho licenční průkaz. Pravomoc vykázat jej z města však nemá.

Podvodníci se přitom po Březové vesele „producírují" dál a obcházejí i nové adresy. „Zase to tu obcházeli a zase chodili po starších lidech. Navštívili dokonce mou kamarádku, která už je z toho hotová. Ke mně už tentokrát nepřišli. Je to hrozné," dodala žena, která chce zůstat v anonymitě. Podle jejího názoru by pomohla vyhláška upravující pohyb po městě takovýchto osob, nebo by vystavila úplný zákaz podomního prodeje: „Byla bych určitě pro, aby tu zastupitelé schválili vyhlášku, která by to upravovala. Starším lidem by to opravdu pomohlo. Vždyť prodejci je normálně oblbují."

K jejímu postoji se přiklání také Jana Povolná. „Strážníkům by umožnila řešit problém se šmejdy efektivně a dle platných zákonů, v našem případě vyhlášky. Oklamaní senioři a jejich rodiny by zažívali méně stresových situací a nemuseli by se tolik obávat podvodů, jako doposud. V současné době mám pocit, že někteří občané žijí v permanentním strachu, zda zase něco nepodepsali špatně a to by se rozhodně mělo změnit!" míní.

Radní Vojtěch Tuček však není přesvědčený, že by vyhláška pohyb prodejců zcela omezila. „Nejsem si jist. Je potřeba spíše obyvatele na nebezpečí podomního prodeje upozorňovat a dávat jim jasně na vědomí, že taková činnost není v pořádku a mohou narazit na podfukáře," připomíná. Zastupitelům však na stole zatím podobný materiál neleží. Změní se to?