Na podzim loňského roku město informovalo veřejnost o projektové přípravě realizace první etapy regenerace. Jde o rekonstrukci ulice 5. května od vstupu do haly vlakového nádraží po ulici Tovární.
„Při veřejné diskuzi bylo jedním z nejpalčivějších témat dořešení úprav této ulice. Připravili jsme dokumentaci k územnímu rozhodnutí, kde jsme řešili především úpravu komunikace," sdělil místostarosta Svitav Pavel Čížek.

Zdržení prací

Předmětem je především stání pro automobily, autobusy a bezpečnost přechodu při výstupu z podchodu. Komplikace nastala s objektem skladů a garáží. Narušuje to i bezpečnost dopravy. „Museli jsme navrhnout zpomalovací prvky, je to ale docela složité," podotkl místostarosta.

Majitelem objektu jsou České dráhy. Nyní je v jednání, zda budovu i s pozemky odprodají městu. Svitavská radnice má v úmyslu stavbu zbourat. Tím by měla k dispozici další velký prostor, především pro zřízení nových parkovacích míst. Náročným vyjednáváním o odkupu se celý projekt pozdržel.

Zpomalení dopravy

Problémů na sídlišti je v oblasti dopravy mnohem více. Další částí úpravy je jednosměrný provoz v komunikacích na sídlišti a umístění dalších bezpečnostních prvků. Například je v plánu vydláždění zpomalovacích prahů na dvou křižovatkách. Od těch si město slibuje nejen zpomalení provozu, ale i bezpečnější přecházení chodců přes komunikaci. „Navrhovaná řešení projdou diskuzí s veřejností s následným dopracováním projektové dokumentace pro realizaci díla," řekl Pavel Čížek. Otázkou je, kdo na všechny nutné změny dá peníze. „Úpravy bychom v letošním roce provedli výhradně z rozpočtu města," doplnil místostarosta. Na další práce by rádi získali prostředky z dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj.

Prozatím nezměněný stav obyvatelům vadí. Diskutují o něm například na sociálních sítích. „O co větší humbuk na začátku, o to větší je teď neinformovanost občanů," rozčilovala se již v loňském roce nespokojená občanka.