Řeč je o dni otevřených dveří, který uspořádala druhá mateřská škola ke kulatému výročí vzniku zařízení, kterému se neřekne jinak než „vertexová školka. Důvod je na snadně. „Postavila ji firma Vertex pro děti zaměstnanců. Když nenaplnili kapacitu, tak přijímali další," vysvětlila ředitelka Romana Vacková.

Je neobvyklé, aby byl takový ruch u školky o víkendu. Zájem o tu litomyšlskou však byl veliký. „Chodil jsem sem před pětatřiceti lety. Je to tu pořád stejné a krásné. Mám hezké vzpomínky," prozradil Milan Kotlár.

Dospělí si přišli nejen zavzpomínat, ale někteří také informovat o možnostech umístění svých ratolestí do největší mateřinky v Litomyšli. Tu navštěvuje v současnosti více než sto třicet dětí a stará se o ně deset učitelek a dalších šest pracovnic.

Ty se děti vzorně staraly i v sobotu a připravily pro ně bohatý program. Vystřihování, malování a samozřejmě spousty hraček. Malí návštěvníci mohli zhlédnout i divadlo.
A co se nejvíce změnilo za padesát let? „Mateřská škola je otevřená. Vítá rodiče. Ti se mohou podívat, jak s dětmi pracujeme a jak se ony chovají. To je zásadní rozdíl," vysvětlila ředitelka. Ta popsala i to, jak se změnily děti. „Na první pohled jsou možná jiné, ale myslím si, že jsou stejné, jako jsme byli my nebo naši rodiče v jejich věku. Jsou však velmi zvídavé. Mají více informací, neboť rodiče k nim mají lepší přistup," řekla Romana Vacková.

Velký rozdíl je však v hračkách, se kterými děti hrají. Větší úspěch než dřevěné mají ty, které umí vydávat zvuky a jsou interaktivní.