Asi nejvíc jsou do školy natěšení prvňáčci. Dny her jsou za nimi, čeká je seznamování s písmenky a čísly. Letos by jich mělo do škol ve svitavském okrese nastoupit víc než vloni. Podle mluvčí Poličky Naděždy Šauerové v obcích na Poličsku dnes do školy poprvé míří sto sedm kluků a holek. Jen v Poličce usedne do lavic sto čtyři dětí. Na Svitavsku podle předpokladů přijde do škol o čtyřicet prvňáčků víc než vloni, a to tři sta šedesát pět. „Z toho dvě stě dvacet šest ve Svitavách," odhadoval vedoucí svitavského školského odboru Jiří Petr.

Moravská Třebová také hlásí, že dětí bude víc, ale stejně jako Litomyšl si na součty ještě počká. „Přesná čísla budeme vědět 29. září, až školy vyplní výkazy. Podle zápisů do prvních tříd se řídit nemůžeme," vysvětlila vedoucí litomyšlského odboru školství Milada Nádvorníková. Během prázdnin se mohlo mnohé změnit, některé rodiny se třeba přestěhovaly.

Na Základní škole Sokolovská ve Svitavách začne nový školní rok ve velkém. Zahájí ho oslavy jejích padesátých narozenin. „Školní rok zahájíme dnem otevřených dveří," uvedla ředitelka školy Alena Vašáková. Ale to není všechno. Hned v osm hodin ráno se všichni sejdou, aby před budovou společně zasadili lípu. V podvečer pak v 17.30 hodin mohou zájemci nahlédnout do nového almanachu školy. Ve svitavské Fabrice se totiž koná výstava, která odhaluje historický vývoj školy, fotografie absolventů, ale i vzpomínky ředitelů, učitelů i žáků.

O prázdninách se místo dětí do škol nastěhovali řemeslníci. Téměř všude úřadovali malíři. Najdou se však i takové, kde pracovali i jiní, a tak dnes školáci přijdou takřka do nového.

Budova svitavské základní školy Sokolovská, kde sídlí i gymnázium, dostává nový kabát. „Máme nové střechy, zrekonstruované kotelny a topení a vyměněná okna. V současné době řemeslníci dokončují zateplení," popisoval ředitel gymnázia Milan Báča. O prázdninách prošly renovací také některé odborné učebny a laboratoře. Škola je sice ještě staveništěm, ale výuka narušená nebude. Velké změny čekají školáky v Masarykově základní škole v Poličce. „Zateplení, výměna oken a další stavební úpravy obou školních budov začaly už na jaře. Pavilon navíc získal novou fasádu a vzhled," sdělila mluvčí města Naděžda Šauerová. Podmínkou rekonstrukce bylo zachování původního cihlového vzhledu červené školy, a tak stavbaři zateplovali tuto unikátní historickou stavbu zevnitř. Podle mluvčí v září se finální práce přesunou převážně do venkovních prostor. Do oprav se pustili i na vesnicích. Opravenou školu hlásí Morašice, zrekonstruované třídy mají i v Pusté Kamenici. V Sebranicích čeká na kluky a holky nová družina.