Úvodní slovo před začátkem filmu patřilo Pavlu Boštíkovi, který byl jedním z hlavních iniciátorů vzniku dokumentu. Ve svém projevu seznámil diváky s důvodem, proč se rozhodli film vytvořit, ale také s průběhem natáčení . „Původní myšlenka filmu vznikla na obecním úřadě. Na sraz rodáků jsme chtěli připravit pouze krátký desetiminutový spot, ale nakonec jsme se rozhodli natočit celý film o naší tělovýchovné jednotě. Zabralo nám to čtrnáct měsíců práce," rozpovídal se Pavel Boštík.

Poté už přišlo na řadu samotné promítání dokončeného díla. „Na natáčení jsme si přizvali především zakládající členy klubu a další pamětníky. V dokumentu jsme chtěli zachytit hlavně období vzniku tělovýchovné jednoty a její současnou činnost," řekl na úvod Boštík. Během necelých padesáti minut se následně diváci mohli seznámit s historií Tělovýchovné jednoty Horní Újezd, ale i s největšími vrcholy a pády klubu. Po filmu následovala také beseda s lidmi, kteří se na jeho tvorbě podíleli a komentovaná ukázka historických fotografií. Zbytek večera zpestřil hudební doprovod Václava Boštíka ze Sebranic, který zahrál na harmoniku.

Dokument S historií v zádech se dočkal velice dobrého hodnocení. „Film je výborný, podle mě se moc povedl. Všechny ohlasy jsou prozatím kladné. Jsem rád, že jsem se mohl na snímku také podílet," uvedl jeden z diváků a pomocníků Zdeněk Boček. Ti, kteří premiéru nestihli, ovšem nemusí být smutní. Samotný film i CD s fotografiemi je možné zakoupit na hornoújezdském obecním úřadě.

(bko)