Před téměř třemi měsíci jsem se z Dolního Újezdu vydala na svou zahraniční odbornou praxi do Indie. Od té doby jsem měla možnost poznat hodně nových věcí a trochu se sžít s indickou kulturou. Ač jsem tu již poměrně dlouho, jedna věc mě stále nutí k údivu, tou věcí je zdejší doprava. Náhodnému pozorovateli se může zdát chaotická a nesrozumitelná, při bližším zkoumání však lze objevit její promyšlenost a důmyslnost.

V Indii existuje velké množství druhů dopravy, jež jsou zapotřebí k tomu, aby pojaly rozsáhlou indickou populaci. Můžete zde cestovat po vodě, po souši, pod zemí i vzduchem. Nejvyužívanějším druhem dopravy je cestování vlakem. Indická železniční síť je druhá největší na světě a co se ceny týče, myslím, že bude jednou z nejlevnějších. Indické vlaky jsou nechvalně známé díky častým nehodám způsobeným velkým množstvím cestujících lidí. Obrázek přeplněného vlaku, v jehož otevřených dveřích, na jeho bocích a někdy i na střeše se přidržují cestující, není ničím neobvyklým. Není se proto co divit, že často některý z pasažérů vypadne do kolejiště nebo při naskakování do rozjíždějícího se vlaku upadne na nástupišti. Pokud však člověk cestuje rozvážně, může být železniční doprava velmi pohodlnou záležitostí, obzvláště pak při cestování na dlouhé vzdálenosti, jež je v Indii celkem běžné. Přepravit se z jednoho jejího konce na druhý může totiž trvat až několik dní.

Taxi, prosím!

Dalším velmi rozšířeným druhem dopravy, spíše však na krátké trasy, je autobusová doprava. Na autobusových zastávkách na cestující čeká velký výběr soukromých i státních autobusů. Státní většinou pokrývají spojení mezi vzdálenějšími místy, soukromé oproti tomu jezdí na krátkých trasách, zastavují na požádání a bývají velmi levné. Při letmém pohledu tyto autobusy od státních rozeznáte díky jejich barevnému vzhledu a malým rozměrům. Pokud však zrovna žádný autobus ani vlak není v dohledu, přeprava z místa na místo stále není velký problém. Můžete využít možnosti všudypřítomných taxíků nebo rikš. Rikša, dopravní prostředek typický pro Indii, je malé vozítko dle předpisů pro tři lidi a řidiče. Běžně se v něm ovšem přepravuje kolem šesti pasažérů těsně namačkaných jeden na druhém. Cestování tímto způsobem je velmi levné, musíte si však dát pozor, aby vás řidič neokradl. Naštěstí je však v každé rikše podle předpisů zařízení počítající ujeté metry. Ani toto zařízení však nemůže úplně zabránit tomu, abyste nezaplatili více než musíte. Bývají často rozbité a někdy se také stává, že řidiči spatřivší neznalého cizince, objíždí bloky, aby najeli co nejvíce metrů a mohli si tak účtovat více. Pokud se vám však podaří takovým řidičům vyhnout a pokud si ve vlaku či autobuse pro sebe dokážete vybojovat dostatek místa, bude pro vás cestování po Indii nezapomenutelným a jedinečným zážitkem stejně jako pro mě.

KLÁRA VEČEŘOVÁ, studentka CARITAS-VOŠs Olomouc