Ředitelka neskrývá, že ji rozhodnutí rady zaskočilo. „Do výběrového řízení jsem vstupovala s motivací pozvednout kulturu a s tím, že chci dát organizaci do pořádku, ale netušila jsem, kolik mimořádných a velmi zásadních okolností budu muset vyřešit, a co vše se mi podaří po mém nástupu rozkrýt,“ říká ke svému odvolání Hana Horská s tím, že za rok, co kulturu ve městě vedla se jí fungování příspěvkové organizace dařilo postupně narovnávat.

„Ale pokud má současná koalice na financování kultury jiný názor, pak jsem stála v cestě. Bojím se nevratných kroků, tak jako v dobách, kdy před 28 lety město přišlo o divadlo a kino,“ dodává končící ředitelka.

Do vedení kulturních služeb byla Hana Horská jmenována loni v červnu. Výběrové řízení, které radnice vypsala poté, co ve funkci na vlastní žádost skončil ředitel František Žáček, kritizovala opozice. Mimo jiné současný starosta Tomáš Kolkop. Po říjnových komunálních volbách si opozice s koalicí vyměnily role.

„To, že ve městě již minimálně osm let funguje klientelismus, by nemělo být žádným překvapením, takže výběr nové ředitelky byl jednoznačný od doby, co se veřejně vědělo, že paní Horská je jednou z uchazečů,“ prohlásil loni v červnu Kolkop.

Podle kritiků se Horská, která v té době zasedala v radě města, dostala do střetu zájmů. Výhrady k jejímu jmenování měl i současný radní Martin Sedlák. „Rada města rozhoduje a jmenuje ředitele kulturních služeb. Není toto skutečný, minimálně morální střet zájmů? Rychlost, způsob a výsledek budí ve světle dříve vypisovaných vyběrových řízeních značné pochybnosti,“ uvedl na adresu radnice Sedlák.

„Pokud jsem něco prosazovala, šla jsem i do ostrých střetů a tím se 'teplá' místečka nezískávají. Práce v kultuře je jako každá jiná a s prací v komunální politice se naprosto nevylučuje, naopak to může být věcem ku prospěchu,“ bránila se kritice Hana Horská.