Polička – Putovní panelová výstava Regionálního muzea
v Chrudimi dorazila do muzea v Poličce. Vypráví historii pivovarnictví v Pardubickém kraji za posledních sto let.
Úvodního slova se na sobotní vernisáži ujal sládek Jiří Váša. Návštěvníci výstavy se poté dozvěděli o historii
i současnosti Měšťanského pivovaru v Poličce.
Každé město v kraji, kde výstava na nějaký čas zakotvila, si své pivovarnictví zpracovává trochu jinak. Poličské muzeum instalaci zaměřilo 
na místní měšťanský pivovar, který letos slaví sto padesát let existence. Po vernisáži si někteří zájemci šli ještě prohlédnout Měšťanský pivovar. Dozvěděli se nejen jeho historii a to, jak se zde pivo výrábí, měli též možnost zdejší zlatavý mok ochutnat.
O poličské části výstavy jsme se bavili s její autorkou STANISLAVOU CAFOURKOVOU.


Na co se můžou návštěvníci výstavy o pivovarnictví na Poličsku těšit?
Výstava o pivovarnictví je součást putovní výstavy o pivovarnictví v Pardubickém kraji za posledních sto let, kterou připravilo Regionální muzeum v Chrudimi. My jsme si půjčili věci právě z jeho sbírek, dále ze sbírek ze Skutče, z Pardubic, ze Svitav a z minipivovaru Veselka v Litomyšli. Velký dík patří Aleně Dufkové právě z chrudimského muzea, která zpracovala pivovarnictví v celém kraji za polesních sto let, a z jejíchž poznatků jsme mohli vycházet, hodně nám to ulehčilo práci. Navíc nám hodně pomohl Měšťanský pivovar v Poličce, který pátral ve svých skladech, v historii i současnosti, právě na něj jsme výstavu zaměřili.


Co si poličská část výstavy přidala oproti jiným instalacím v kraji?
Je to hlavně důraz na ten Měšťanský pivovar v Poličce, který slaví sto padesát let. Takové specifikum je to, že se chceme zaměřit i na dětského diváka. Samozřejmě mu nemůžeme nabídnout ochutnat pivo a ani mu vyprávět, jak je pivo lahodný a zdravý nápoj. Chceme dětem spíš přiblížit výrobu piva, práce, které se k tomu pojí a vysvětlit, proč jsou Češi pivařský národ.


Jaké jsou specifika pivovarnictví v Poličce?
Žádná velká specifika u nás nemáme. Pivo z Měšťanského pivovaru je nepasterizované, tedy jak se říká „živé pivo".


Co vy a pivo? Máte ho ráda?
Přiznám se, že pivo moc nepiju, takže pro mě nebylo jednoduché téma. Vnímám tradici piva v Čechách, ale sama ho moc nemusím.