Atlet může být i vegan a předvádět i výborné sportovní výkony. Přesně to chce dokázat poličsko-chebská dvojice Jan Koráb a Štěpán Boháček už brzy na extrémním závodu v Krkonoších s názvem Horská výzva.

„Mám rád běhání, zvířata a dobré jídlo. V rámci sdílení zájmu, tedy veganství, jsme se rozhodli se Štěpánem zaběhnout horskou výzvu," míní Poličák Jan Koráb.

Změna jeho životního stylu započala postupně před čtyřmi roky. Postupně k tomu přidal i pestré aktivity, než zakotvil u maratonských běhů. Shoda okolností jej seznámila s ultra běžcem Štěpánem Boháčkem, který je dlouholetým veganem. Rozhodli se, že otestují to, jak obstojí mezi lidmi, jejichž styl odpovídá dnešním požadavkům moderní sportovní výživy.

„Naším základním cílem je doběhnout, trefit na start a do cíle. Chceme poukázat na prospěšné vlivy rostlinné stravy na zdraví sportujících i nesportujících lidí," říká Poličák Jan Koráb. K tomu se postupně s Boháčkem dostali i k tomu, že by svým tématem alternativní výživy mohli oslovit širokou veřejnost. Neustále se totiž mezi lidmi šíří mýty o tom, že vegani jsou neduživé lodyhy, co pojídají jen ledový salát s rajčaty.

Veganství se stává populárním trendem především u mladé generace. Takoví lidé se neživí žádnými živočišnými výrobky. „Každý z nás má neomezený potenciál. Chceme ukázat, že lze podávat kvalitní sportovní výkony a respektovat ostatní živé bytosti," vysvětluje Jan Koráb, co bude hlavní cíl dvojice na extrémním nočním závodu. O výsledek tu vůbec nepůjde.

Chtějí poukázat na to, že Přitom špičkových sportovců, kteří se stali vegany, je podle Jana Korába poměrně dost. Z těch nejvýraznějších například Čech Jan Müller, mistr světa v thajském boxu v těžké váze. Ze světových špiček pak ultra běžec Scott Jurek.

Dopady veganství sám pocítil v nárůstu fyzické a dušení energie, zlepšení zdravotního stavu. Jan Koráb i jeho parťák si uvědomují, že svým postojem jdou proti proudu současného kurzu ve společnosti. „Každý musí začít sám u sebe, než začne soudit druhé. Důležité je neubližovat ostatním, ať už jsou to lidé nebo zvířata – slovem nebo skutkem," dodává Jan Koráb.

Jejich projekt je teprve na začátku. „Máme pozitivní ohlasy z okolí a to nás motivuje. Není o nás slyšet naposledy," uzavírá Poličák Jan Koráb. Jak tedy dopadne?

(bs)