Svitavy – Krásné datum si pro své otevření vybral zrekonstruovaný hotel Slavia na svitavském náměstí Míru. První návštěvníky totiž Šenk U Viléma přivítal 11. listopadu 
v 11 hodin.


Příjemný interiér
Někdo přišel na sklenku vína, jiný ochutnat novou kuchyni, pár lidí bylo prostě zvědavých na to, jak to uvnitř třináct let zavřeného podniku vypadá, a tak nakoukli dovnitř, ti odvážnější překročili práh.
Odměnou za odvahu jim byl pohled na příjemný interiér Šenku U Viléma. Nábytek je dřevěný, k baru si štamgasti mohou sednout v obou místnostech a nechat si natočit pardubické pivo z jedné z osmi píp. První patro navazuje rovněž stylově. Je v něm umístěna restaurace a kavárna Slavia a salonek s terasou. Vše je laděno do světlých barev.
Nová provozovna se chce prý zaměřit hlavně na dobrou kuchyni. „Všechny pokrmy, včetně pečiva a cukrářských výrobků, budou vlastní výroby z čerstvých surovin od místních výrobců a pěstitelů bez použití polotovarů. Čepovat se bude osm druhů piva z Pardubic. Zařízení je nekuřácké," uvedla mluvčí města Zuzana Pustinová.
Šenk U Viléma je první z Porter klubů, jejichž síť hodlá v kraji budovat Pardubický pivovar. Že se ve svitavském podniku čepuje jen pardubické pivo, to některým obyvatelům města ale neleze do hlavy. „Pernštejni a Svitavy? Jak to jde do sebe?" ptá se například diskutér pod článkem na webu Deníku. Že by se pardubická značka ve Svitavách neuchytila se ale starosta města nebojí. „Před dvěma lety jsme začali zkoušet, jak se u nás uchytí pardubické pivo. Zjistili jsme, že je u Svitavanů oblíbené, a proto si myslím, že na něj do Slavie budou chodit rádi," myslí si David Šimek.
Včerejší otevření nebylo první zkouškou, kterou nové prostory zažily. Minulou středu totiž hostily prezidentskou návštěvu. Právě Miloš Zeman slavnostně otevřel nový šenk, restauraci i hotel.