VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Povaříme dýni a přidáme špetku tajemství

Svitavy – Mateřské a rodinné centrem Krůček pořádalo již čtvrtý ročník soutěže Svitavská dýňovka
 o nejlepší dýňovou polévku.

27.10.2016
SDÍLEJ:

Svitavská dýňovka 2016Foto: Deník/Tereza Vaisová

Projevit svůj kulinářský um a zabojovat o prvenství mohli kuchaři ve dvou kategoriích, a to na amatérské a profesionální úrovni. 
 

Odborná porota v čele 
s významným svitavským kuchařem Miroslavem Krušinou v úterý zasedla za jídelní stůl a ochutnávání dvanácti přihlášených vzorků mohlo započnout. Své role se zhostili bravurně, panovala velmi přátelská 
a klidná atmosféra. U polévek hodnotili chuť, vůni, vzhled a konzistenci. 
 

Podmínky měli všichni soutěžící stejné a v podstatě jednoduché. Jako základní surovina byla dýně jakékoliv odrůdy a ostatní bylo již čistě na kreativitě. 
 

První místo ze tří soutěžících v kategorii profesionálů získal provozovatel restaurace ve Fabrice Integrovaná střední škola Moravská Třebová. Mezi devíti amatérskými kuchaři byla i polévka ze zahraničí od dobrovolnice z Polska Magdy Szot, kterou momentálně hostí MC Krůček v rámci Evropské dobrovolné služby. Nicméně zvítězila mezi ostatními nejpikantnější dýňová polévka od Moniky Smělé ze Svitav. Pro zájemce odhalila i část svého kuchařského tajemství. Polévku vaří ze dvou druhů dýní, Hokkaido a máslové, specifickou chuť poté dotváří speciality v podobě kokosového mléka, zázvoru a chilli. Porotu uchvátil také vzhled polévky, který Monika Světlá ozvláštnila plátkem slaniny, opraženým dýňovým lupínkem a tymiánem. 
 

Jednou ze soutěžících byla i Jana Švichká, jejíž dýňovku porota hodnotila také jako velmi povedenou a vítězné polévce díky své chuti šlapala na paty. „Nikdy jsem nesoutěžila, přemluvila mě rodina. Polévku dělám dle běžného receptu s kari 
a muškátovým květem."
 

Po degustaci všech vzorků porota ocenila zvyšující se kulinářskou kulturu přihlášených vzorků. „Kvalita přihlášených polévek byla na vysoké úrovni. V letošním roce byly oceněny zvlášť polévky domácí, vyrobené jednotlivci, kteří by mnohdy předčili i profesionály, 
a troufám si říci, že mohou být pro ně i inspirací. Týká se to jednak zpracování, ale rovněž míry inovace. Je dobře, že tuto soutěž Mateřské centrum Krůček organizuje, neboť obohacuje kalendář gastronomických událostí Svitav," hodnotí předseda poroty Miroslav Krušina, člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. 
 

Soutěž se uskutečnila za podpory Integrované střední školy Moravská Třebová, která poskytla zázemí 
v restauraci ve Fabrice, Střediska kulturních služeb města Svitavy i Evropské dobrovolné služby. 
 

Kuchaři a kuchařky, kteří letos nezvítězili nebo se nestihli do soutěže přihlásit, však nemusí nadobro zoufat. „Dýním a tradicím s nimi spojenými bychom se chtěli určitě věnovat i příští rok," vyjádřila se za Mateřské a rodinné centrum Krůček Soňa Nádvorníková.

Autor: Tereza Vaisová

27.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

POLICIE - ilustrační foto.

Čtyři obvinění stihl muž z Třebové za jeden měsíc

Jevíčská pouť.
18

OBRAZEM: Jevíčská pouť

Po bodnutí sršněm je v nemocnici

Němčice – Obrovské sršní hnízdo museli likvidovat hasiči u rodinného domu v Němčicích. 

Puršl je nejlepším mladým hráčem Česka

Svitavy – Je mu dvacet, na svoji zápasovou premiéru v novém týmu ještě čeká, ale je zřejmé, že si svitavský klub pořídil mimořádně talentovaného basketbalistu.

V pivovarech zažívají léto snů a objednávky musejí odmítat

Pardubický kraj - Pivovarům v kraji se daří lépe než v minulých letech. Čekají ale, jak prodej ovlivní protikuřácký zákon. 

V Mladějově bojovali o Blosdorf po devatenácté

Mladějov na Moravě - Již devatenáctý ročník bitvy o Blosdorf se konal v sobotu v Mladějově na Moravě. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení