Velký zájem o tradiční pokrm byl rovněž v restauraci Rettigovka. „Celý týden děláme kachny a kuře à la kachna. Husy jsme připravovali pouze dnes. Spojili jsme to s ochutnávkou svatomartinského vína," sdělila vedoucí zařízení Alena Fídlerová. Jedním z těch, kteří přišli včera ochutnat pečenou drůbež, byl i Pavel Boštík z Poříčí. „Jídlo mi velice chutnalo a líbilo se mi prostředí. Takže jsem byl velice spokojen," pochválil oběd spokojený strávník.

Kuchařky nezvolily složitý recept na husu. K dochucení stačila pouze sůl a kmín. Příloha byla také klasická. Dva druhy domácích knedlíků a sladké červené zelí. „Pekly jsme na dnešek čtyři a půl hodiny pět hus. Začaly jsme v pět hodin ráno," odtajnila Vlasta Bartošová. Ta dala začátečníkům radu, jak husu nevysušit. „Nejdůležitější je ji podlívat," vysvětlila kuchařka, která ani nestihla pečínku ochutnat. Tak velký zájem o ni byl.

Svatomartinská husa ani kachna nepatří mezi dietní jídla, a proto si v restauraci na další dny připravili bezmasé pokrmy. Například sladkou jáhlovou kaši a hlívu ústřičnou jako dršťkovou či ragú.