Dalo se však očekávat, že půjde o formální jednání, což se potvrdilo. Z budovy totiž po měsíc běžící demolici mnoho nezůstalo. Usnesením, pro které hlasovalo všech 19 přítomných, vzali zastupitelé petici na vědomí. Současně odsouhlasili, že demolice probíhá v souladu s usnesením zastupitelstva. Tři sta padesáti dvěma občanům, kteří petici podepsali, tím poslali jasný vzkaz. Odpovědí, které se jim dostalo, bylo kolektivní mlčení.

Podle radního Radko Martínka (ČSSD), který se jako jediný k projednávanému bodu vyjádřil, bylo jasné už dávno, jak to s dětskou nemocnicí dopadne. "O osudu dětské nemocnice se rozhodlo zhruba v roce 2010, když město neakceptovalo možnost, ucházet se o evropské peníze. Od toho okamžiku bylo jasné, jak to s nemocnicí dopadne, protože bylo jasné, že město na objekt nemůže dostat peníze," řekl Martínek. "Bylo to v roce 2007, já jsem si to ověřil, kdy jsme o jeden hlas neuspěli s tímto projektem," doplnil starosta Miloš Izák (ČSSD).

Ilustrační foto
Nová revoluce prý nebude

Za petiční výbor vystoupil Filip Trunečka, který vyjádřil zklamání nad tím, že město po předání petice demolici nezastavilo a nevyčkalo na jednání zastupitelů. "Občané zřejmě také vezmou na vědomí, jakým způsobem jste s peticí naložili," uvedl Trunečka. Připomněl, že v přezkumném řízení o neprohlášení budovy za kulturní památku ministr kultury dosud nerozhodl. "Je mi dost divné, když se ví, že na ministerstvu kultury je tato věc v řešení, tak myslím, že je dost sprosté, napočkat na vyjádření ministra. Chci popřát občanů města, když tady vznikla taková díra v zástavbě, aby se snad jednou naplnila něčím duchapřítomným," dodal Filip Trunečka. Verdikt by podle mluvčí ministerstva Simony Cigánkové měl padnout do konce listopadu.

Dva dny po rozhodnutí zastupitelů se u vchodu do areálu dětské nemocnice objevilo pohřební parte a hořící svíčka. "Všem občanům města Moravská Třebová s hlubokým zármutkem oznamujeme, že vedení města za živa pohřbilo budovu bývalého okresního úřadu později známou jako dětská nemocnice V tichosti vzpomeňme na architekty Oskara Czepu a Arnolda Wiesbauera a stavitele Franze Habichera a Jakoba Swatka dále na všechny, kteří se podíleli na její údržbě a provozu v letech pozdějších. Děkujeme za Vaši podporu naší snaze zachránit tuto dominantu pro generace budoucí," uvádí se v dokumentu, pod kterým je podepsaný petiční výbor.