„Ve stanovách spolku máme, že jednou za rok budeme vystavovat. Ale protože jsme to nestíhaly všechno našít, tak jsme si daly takovou malou pauzu, takže po dvou letech vystavujeme opět tady v Litomyšli," přiblížila spoluzakladatelka spolku, jinak rovněž programová produkční muzea Renata Kmošková.

Spolek patchworku existuje od roku 2005. Již dva roky předtím se však Antonie Chalupná, Renata Edlmanová a Renata Kmošková při šití patchworku setkávaly, takže vznik spolku byl jen přirozeným vyústěním jejich společných aktivit. Spolek již od počátku spolupracuje s patchworkářkami z holandského Rodenu, který je partnerským městem Litomyšle. Smyslem spolku je sdružovat spřízněné duše nejen o patch-work, ale i ruční práce.

Jako patchwork se u nás označují téměř všechny sešívané výrobky, deky, polštáře, přehozy, na rozdíl od zahraničí, kde se užívá rovněž pojmenování quilt. Patchwork je stará textilní technika, při které sešívané kousky látek vytvářejí nejrůznější obrazce, pravidelné i nepravidelné vzory, pozoruhodné barevností a kontrastem. Patchwork není ničím novým. Nejstarší práce, které pocházejí ze starého Egypta, mají přes tři tisíce let. Do Evropy patchwork pronikl v jedenáctém století. Účastníkům křížových výprav do Svaté Země se zalíbili sešívané praporce a stany Saracénů. Patchwork sloužil jako zateplení pod brnění. Později byly sešívané pokrývky používány k zateplení domů, jako závěsy a lůžkoviny. Teprve až od osmnáctého století se patchwork začíná objevovat také jako zdobný prvek. Největšího rozšíření doznal v Americe, kam se dostal s evropskými přistěhovalci, především mezi ženami náboženské skupiny Amishů.

Na výstavě je k vidění kolem sedmdesátky patchworků. Většinu z nich ušily členky litomyšlského spolku, jedna stěna je rovněž věnována pracím rodenských patchworkářek. A většina z nich vznikla během posledního roku. Návštěvníci tak mají možnost shlédnout úplně nové patchworky, které doposud vystaveny nebyly. „Když si návštěvníci vystavené patchworky pozorně prohlédnou, tak zjistí, že se na nich opakují techniky, ale tím, jak jsou pokaždé jinak nakombinované barvy, tak to vypadá úplně jinak. A právě proto se výstava jmenuje Patchwork voní barvami," osvětlila poetický název výstavy Renata Kmošková.

Vystavené patchworky nevznikaly náhodně. Členky litomyšlského spolku se na svých pravidelných setkáních věnují konkrétním tématům a technikám. „Dnes se šijí i techniky, kterou jsou hodně staré, třeba babiččina zahrádka. Ale na druhou stranu jsme si už řadu technik vyzkoušely," přibližuje inspirace a praktickou tvorbu patchworků Renata Kmošková.

Organizátoři výstavy připravili pro návštěvníky rovněž drobný kvíz. Mohou se pokusit spočítat nebo odhadnout z kolika dílků jsou některé patchworky ušité.

Výstava potrvá až téměř do konce ledna příštího roku.