VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Čínská kuchyně slavila u dětí úspěch

Svitavy – „Podejte si hrnce, připravte osolenou vodu a jdeme vařit rýži." Těmito slovy začal středeční kroužek vaření na Základní škole náměstí Míru ve Svitavách.

21.3.2014
SDÍLEJ:

Týmová spolupráce a zkušený dozor paní Huang napomohly malým kuchařům k jídlu, které si pochvalovali.Foto: Deník/ Petr Šilar

Žáci ze sedmé a osmé třídy vařili pod dohledem paní Huang kuřecí maso se zeleninou a rýží. Projekt, ve kterém se učí vařit, se jmenuje „Barevné vaření"  a běží na škole od loňského roku.

„Před pár lety jsme zjistili, že máme naprosto nevyhovující kuchyňku a přemýšleli jsme, jak získat na její vylepšení finanční prostředky. Také nám bylo líto, že v rámci povinné výuky je vaření pouze pro děvčata. Když jsme tyto dvě věci spojili, tak nám vyšlo, že bychom mohli udělat zájmový kroužek," popisovala vznik projektu zástupkyně ředitelky Pavlína Daňková.
S penězi pomohl grantem Pardubický kraj, a tak vznikla aktivita zaměřená zejména na vaření jídel národnostních menšin, které školu navštěvují.

Mezinárodní jídla

Za pomoci rodičů a starších sourozenců si kluci a holky uvařili v minulých lekcích jídla například slovenská, ukrajinská, italská či polská. Velký úspěch slavila kuchyně čínská a tak si ji ve středu zopakovali.

Krájení zeleniny na nudličky a příprava kuřecího masa nedělá problém klukům ani holkám, kterých je v letošním roce v kroužku více.  Vloni u prkének a sporáků kralovali chlapci. Práce ve skupinkách rychle odsýpá a tak na pánve přibývala za masem i pečlivě nakrájená zelenina a na dochucení sojová omáčka. „Žáci jsou velmi šikovní," chválila malé kuchaře paní Huang, která dohlíží na správnost postupu. Mnozí z nich jsou „zkušení" a pomáhají podle svých slov doma rodičům.

Během jedné hodiny je uvařeno a žáci servírují připravené jídlo na talíře. Kdo nemá hlad, bere si jídlo domů. Suroviny si zajišťují z vlastních zdrojů. „Děti dostávají lístečky, které suroviny a jaké množství si mají na danou hodinu přinést. Buď zajdou do krámu, nebo si je vezmou z domácích zdrojů. Co si uvaří, to si také sní," konstatovala Pavlína Daňková.

Sladké a nudle

A co malé kuchaře baví a jak uvařené jídlo chutná? „Je to dobré. Nejvíce mne baví  spolupráce," odpověděl Roman Úlehla ze sedmé třídy. Na čínské jídlo si vzal tyčky, se kterými to opravdu umí. Na nejoblíbenějším receptu se shodl se spolužačkou, která vaří jak v kroužku, tak na povinných hodinách. „Nejvíce mi chutnaly čínské nudle, které jsme dělali s paní Huang," řekla Nancy Kotlárová.

Není překvapením, že si žáci kromě nudlí oblíbili sladká jídla. Pro svoji jednoduchost hrají prim i italské pokrmy. Délka vaření hraje velkou roli, neboť žáci nejen vaří, ale musí si po sobě i vše uklidit. „Kritériem pro výběr receptů je určitě časová náročnost a dbáme více v tomto roce na typická jídla dané kultury, a proto se nemusí zdát některé recepty jako nejzdravější," uvedla k výběru receptů Pavlína Daňková.

Když už vyberou rychlé recepty, tak se řídí na škole chutěmi žáků, což není vždy jednoduché. „Aby žákům chutnalo, je v dnešní době problém, neboť některým rodiče doma moc nevaří a některé děti jsou zkrátka mlsné," podotkla učitelka. Nejméně oblíbeným receptem se staly ukrajinské pelmeně (vařené vepřové maso v těstovém obalu). Ty nezachránil ani u dětí tak populární kečup.
V dalších hodinách se děti ze svitavské základky mohou těšit na maďarskou kuchyni, a pokud se zadaří přemluvit někoho z rodičů, tak ochutnají i jídla vietnamská.

Autor: Petr Šilar

21.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Překvapení v podání rezervy: tři důležité body z venku

Ilustrační foto.

Tuři zdolali Beksu. Byl to boj jako hrom

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Svitavy padly. Na dno tabulky

Svitavy /KRAJSKÝ PŘEBOR/ – Dvě třetiny podzimu má za sebou nejvyšší fotbalová soutěž Pardubického kraje a po deseti odehraných kolech klesl tým TJ Svitavy na poslední šestnácté místo soutěže.

Pivo vařím na svoji hubu, mám rád sladší

Litomyšl – Minipivovar Veselka oslavil o víkendu čtvrté výročí. Žádný dort a svíčky, ale pořádná hospodská akce. Spousta piva na čepu, pivní speciál s meduňkou a citronovou kůrou a netradiční putování Litomyšlí. Jak jinak než za pivem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení