Pochází z Polska, ale už roky žije v obci na Litomyšlsku. Na Velikonoce se těší, ačkoliv jsou to náročné dny, kdy bohoslužby vyžadují větší přípravu.

Jak prožívá římskokatolický farář tento svatý týden?
Osobně se moc těším, že se mohu setkávat spolu se všemi, kteří prožívají radost ze svého života. Zároveň se potkávám i s těmi, pro které je tento čas smutný, ale musíme se snažit vidět světlo, které pro nás křesťany všech křesťanských církví znamená nový život, naději, lásku, spravedlnost, pochopení.

Jsou to náročné dny?
Na jednu stranu ano, protože příprava liturgie a všeho, co s tím souvisí, vyžaduje více času než obvykle. Na druhou stranu je to pro mě čas, na který se opravdu moc těším. Mohu se opět „ponořit" do toho, co je podstatné. Mohu si opět uvědomit, že můj život má smysl.

Pocházíte z Polska, můžete porovnat svátky v Polsku a v Čechách?
Možná budete překvapeni, ale v tom podstatném není rozdíl. To je úžasné, že nehledě na území všichni věří v Ježíše jako Spasitele, v jeho smrt a zmrtvýchvstání stejným způsobem slavíme ony události. Určitě se najdou také rozdíly, ale ty nerozhodují o tom podstatném. Například, co se týká žehnání pokrmů. V Polsku během Bílé soboty, dejme tomu už od devíti do šestnácti hodin se každou hodinu žehnají pokrmy. Najednou by se lidé do kostela ani nevešli. Pokrmy přinášejí v košíčkách doslova všichni. Také malé děti mají své malé košíčky, ve kterých nechybí hlavně vajíčko – symbol života. Tímhle vajíčkem se pak rodina podělí u velikonoční snídaně.

Kde se vám osobně líbí více?
Všude, kde mohu se svými bratry a sestrami vstupovat do velikonočních tajemství. Nelze to jinak hodnotit.

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Je to znát i v kostele na bohoslužbách? Přichází více lidí a třeba i ti, kteří během roku nechodí?
Na lidech je skutečně moc vidět, jak se těší na tyto svátky. Navíc se rádi zapojují do liturgie a jsou vděční, že se mohou aktivně zúčastňovat. V liturgických obřadech má všechno smysl. Nejsou to jenom nějaké předpisy… Pro mě nejlepším a nejdůležitějším znamením lásky, kterou přinesl Ježíš, je druhý člověk. Lidí je možná víc, ale ne o tolik jako na půlnoční mši svaté o Vánocích.

Bez čeho si nemůžete Velikonoce představit?
Bez vnímání, že vztah k Ježíši mě má vést k druhým.

Na co se o svátcích těšíte?
Na pocit pokoje, na setkávání se s ostatními u obětního stolu (u oltáře) a u stolu v jejich domovech nebo u mě na faře.

Co byste vzkázal lidem v těchto svátečních dnech?
I přesto, že… Je více dobra a světla, můžeme si o tom promluvit u dobrého čaje, pokud mě navštívíte na faře.