O prázdninách se podařilo dokončit projekt, který díky dotacím z ministerstva životního prostředí bude dokončen v příštím roce. Nový výstražný a varovný systém bude stát 2,4 milionu korun.

„Je nesmírně důležité, abychom byli na mimořádné situace připraveni. Proto nainstalujeme prvky varovného a výstražného systému, které sice povodni samotné nezabrání, přírodě zkrátka neporučíme, ale dají lidem čas potřebný pro to, aby se včas dostali do bezpečí a měli šanci minimalizovat hmotné škody na majetku,“ zdůvodnil pořízení systému místostarosta Litomyšle Josef Janeček. 

Město nemělo do této doby účinný nástroj a systém pro prevenci škod způsobených povodněmi. Díky tomuto projektu však bude mít nový digitální povodňový plán a výstražný systém, který poslouží k záchraně životů a minimalizaci škod při velké vodě.

Nově vznikající povodňový plán bude mít vazby na další podobné dokumenty a bude ve vazbě na centrální databázi Povodňového informačního systému. Dojde tak k efektivnímu propojení toku informací, které jsou využívány v povodňové ochraně města. Dále se předpokládá zefektivnění práce složek integrovaného záchranného systému a povodňových komisí.

Instalováno bude v Litomyšli 34 bezdrátových hlásičů a 86 reproduktorů. V části města Nedošíně bude pro ozvučení 8 bezdrátových hlásičů a 19 reproduktorů. Pro účely prevence obyvatel budou v Čisté, na toku Loučné a na Primátorské hrázi tři ultrazvuková čidla, která budou monitorovat výši hladiny. O včasné varování obyvatel se postará nová elektronická siréna a díky projektu vznikne v budově městského úřadu vysílací pracoviště pro účely zpracování a předávání dat. 

Česká republika bojuje přes léto většinou se suchy, i tak by povodně neměly být podle odborníků brány na lehkou váhou. Pokud by Litomyšl zasáhla stoletá povodeň, tak by bylo v bezprostředním nebezpečí zhruba 850 lidí a přes sto budov.