Před lety škola měla fotbalovou třídu, ale tentokrát sází na všeobecný pohyb dětí.

„Nemá cenu specializovat děti moc brzo, ale nejdříve je nutné je všestranně rozvíjet. Neděláme si ambice, že z nich vychováme vrcholové sportovce, ale dnes pořád sedí u počítačů a mobilů, ani si nepovídají,“ říká ředitel školy Pavel Jirsa. V září proto otevřou sportovní první třídu, ve které budou mít žáci běžný tělocvik s učitelkou a navíc odpoledne dvě hodiny s trenérem, kdy mimo jiné využijí krytý plavecký bazén.

„Třídu chceme udělat po dohodě s rodiči, aby si sami řekli, co považují za dobré a podíleli se na tvorbě výuky. Už máme zájem o novou třídu. Plánujeme, že přijmeme osmnáct až čtyřiadvacet dětí. Bereme nejen z Litomyšle, ale také z okolních obcí,“ dodává Pavel Jirsa.

Žádné mobily!

Sportovní třída ale není jediná aktivita na podporu pohybu u dětí. Už před časem v litomyšlské základní škole zakázali mobilní telefony.

„Jakmile ráno zazvoní, musí je žáci vypnout. Nejde ani tak o hodiny, ale děti seděly o přestávkách na chodbách a koukaly do mobilů. Teď je nesmí zapnout ani o přestávkách a je to lepší, děti si povídají, hýbou se. Máme na chodbách kouty se žebřinami, brankami a jiným vybavením,“ vysvětluje ředitel Jirsa. Navíc spolupracují s primářem Petrem Tláskalem z pražského Motola, který je specialistou na výživu.

„Řešíme s ním nesprávnou životosprávu u dětí. Zásadní problém je, že většina dětí nesnídá a ve škole jim pak chybí energie. Chystáme s primářem besedu pro rodiče,“ podotýká Pavel Jirsa.

Zájemci o sportovní třídu v základní škole T. G. Masaryka mají možnost ve středu 27. února od 16 hodin přijít k tzv. zápisu nanečisto.

Ilustrační foto
E-mailoví podvodníci jsou opět o krok napřed