Přestože by většinu nákladů pokryla dotace, plán zatím nemá jednoznačnou podporu v zastupitelstvu.

Možnost dotace

„Záměr rozhledny byl schválen už před šesti lety pro region Moravské Třebové a Jevíčka, ale od té doby se dvakrát změnilo zastupitelstvo," uvedl Roman Müller, starosta Jevíčka. Peníze na rozhlednu by město mohlo z větší části získat z místní akční skupiny, kde jsou na stavbu vyčleněny více než dva miliony korun. Radnice má již také zpracovanou studii, která vhodnost lokality potvrdila.

Zbytečnost?

Někteří zastupitelé vidí výstavbu rozhledny jako vyhazování peněz. „Záměr bych podpořil, ovšem projekt má několik nevyjasněných otázek. Týkají se pozemků pod rozhlednou a přístupovými cestami. Zajímají nás také finanční náklady na provoz a údržbu rozhledny. Zastupitelé tohle všechno chtějí vědět. Myslím, že na jednání v lednu se vše vyjasní a uvidíme, jak se rozhodneme," řekl zastupitel Dušan Pávek. Sám by byl pro to, aby Jevíčko mělo rozhlednu, která přitáhne turisty.

Projekt má hlubší myšlenku. „V sousedních Velkých Opatovicích je kartografické centrum, kam se již jezdí návštěvníci dívat na plastickou mapu Moravy. A odtamtud by mohli přejet jen čtyři kilometry do Jevíčka, kde by krajinu Malé Hané viděli v reálu," vysvětlil Roman Müller. Rozhledna by mohla do města přilákat nové návštěvníky, aby objevili kouzlo Malé Hané a krásu zdejší přírody. „Z rozhledny by člověk dohlédl na Knínice, z vytipovaného místa jsou vidět Jeseníky, Městečko Trnávka a přes údolí dokonce i Rohozná," dodal starosta. Na projekt by město mohlo získat až devadesát procent z dotace. O investici by měli zastupitelé rozhodnout v lednu.

V Pardubickém kraji vyrostlo v posledních dvanácti letech několik rozhleden, další byly opraveny. V poslední době byla obnovena věž na Suchém vrchu v Orlických horách nebo vybudována rozhledna Pastýřka na 516 metrů vysokém Pastvisku u Moravské Třebové. Originální celodřevěná rozhledna Bára stojí u Chrudimi.

(ik, čtk)