Medaile je nejvyšším resortním oceněním a uděluje se od roku 1997.

Mezi oceněnými byl i RNDr. Dag Hrubý. Obdržel Medaili Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 1. stupně – za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost. Oceněna byla, jak je uvedeno ve zprávě MŠMT k udělení medailí, „jedna z nejvýraznějších osobností gymnaziálního vzdělávání, erudovaný matematik, který dokáže předávat s humorem své učitelské zkušenosti a lásku k matematice gymnazistům i studentům matematicko-fyzikální fakulty, autor mnoha učebních textů, publikací a článků, nositel pamětní medaile za dlouhodobou činnost pro českou matematiku."

Má velké zásluhy

RNDr. Dag Hrubý působil po celou dobu své učitelské kariéry na Gymnáziu v Jevíčku. Přestože vystudoval chemii a matematiku, zajímal se o historii, filosofii, literaturu a hudbu. Ve svých hodinách matematiky a chemie dokázal poutavým výkladem žáky zaujmout a nadchnout. Talentované žáky dodnes připravuje na matematickou olympiádu. Ve funkci ředitele, kterou zastával v letech 1992 až 2012, se mimo jiné snažil, aby se škola neustále rozvíjela, aby učitelé sledovali moderní trendy ve výuce a aby se žáci ve škole cítili dobře. Po mnoho let pořádal pro učitele semináře z historie matematiky a fyziky a dodnes každoročně organizuje celostátní soustředění úspěšných řešitelů matematické olympiády. Svoji aktivní učitelskou kariéru na gymnáziu ukončil v roce 2014.

Jako člen Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF) se stal členem Ústředního výboru JČMF, členem Ústřední komise Matematické olympiády, je členem komise pro vzdělávání učitelů a v roce 2010 se stal jedním z místopředsedů JČMF. Je vedoucím redaktorem časopisu Učitel matematiky a fyziky. Také je členem pracovní skupiny Akreditační komise ČR pro matematiku a informatiku. Rovněž působí jako externí spolupracovník Katedry didaktiky matematiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Dlouhá léta pracoval v komunální politice, byl členem rady a členem zastupitelstva města Jevíčko a byl členem výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Pardubického kraje.

RNDr. Daga Hrubého tak můžeme s hrdostí řadit mezi nejvýraznější osobnosti v historii Gymnázia Jevíčko. K výše uvedenému ocenění mu srdečně gratulujeme a přejeme mnoho dalších profesních úspěchů.

JIŘÍ JANEČEK